Baranyai körkép

2018.01.25. 07:00

A házirend szabályozza, mikor vehetik elő a mobilt

Ma már nem újdonság, hogy minden tanuló, köztük már a kisiskolások zsebében is ott a mobiltelefon. Az órát nem zavarhatja, de elveheti-e a tanár a diáktól a sok esetben nagy értékű tárgyat.

Zs.K.

Annak próbáltunk utánajárni, mi a bevett gyakorlat ma az iskolákban a mobiltelefon-használatot illetően. Az általunk megkérdezett pedagógusok legtöbbje szerint a diákok már hozzászoktak ahhoz, amit az intézmény házirendje előír, vagyis ahhoz, hogy a tanóra alatt kikapcsolt állapotban kell tartani a mobilt, a szünetben viszont lehet használni. A tanárok szerint mindennek alapja az első tanítási napon a szabályok tisztázása.

– Elmondjuk már az első tanítási napokon, szülői értekezleteken is, hogy milyen szabályokat fektetett le az iskola annak érdekében, hogy zavartalan legyen az oktatás – mondta lapunknak egy alsó tagozatos tanár. A szabályt a házirend írja le, ebben pedig az áll, hogy amennyiben a tanuló zavarja az órát a tanításhoz nem szükséges eszközök használatával, akkor fegyelmező intézkedés hozható. Az óra után pedig visszakapja a tanuló az elvett telefont.

Az egyik pécsi gimnázium házirendjében pedig az áll: a mobiltelefon használata az iskolában nem tilos, de a tanulók a tanórák alatt nem használhatják. Csak kikapcsolt állapotban, a táskában elhelyezve lehet náluk. Sem óraként, sem számológépként, sem fényképezőgépként nem használhatják a telefont. Amennyiben a tanár ennek ellenkezőjét tapasztalja, elveheti a mobilt, az igazgatói irodában leadja, és csak a szülő veheti át személyesen.

– Minden tanév elején előfordul, hogy a tanárok kénytelenek elvenni a mobilt a használójától, akik aztán lassan megtanulják, hogy mit szabad és mit nem az iskolában. Kevés olyan diák van, akinek bár van mobilja, nem hozza magával az iskolába – mondta az egyik általános iskola igazgatója. Szerinte sem kell ezeket megtiltani, hiszen ma már a mindennapi életünk részei, de azt mindig elmondják, hogy eltűnés esetén nem vállalnak felelősséget.

Az igazgató elárulta azt is, hogy számítástechnika órán egyszer egy széles kört érintő mobilalkalmazást kellett bemutatniuk a tanulóknak, ezzel igazolva, hogy az ő korukban lehet haszna is az elektronikai eszközöknek.

Nem tiltott, viszont szabályozható

A tanulók felelősségre vonhatók, ha tanórán nem a tananyaggal, hanem mással, így a mobiltelefonjukkal foglalkoznak. A nevelési-oktatási intézményekben ugyanis a pedagógus joga és kötelezettsége, hogy biztosítsa a tanítás zavartalanságát. Magyarországon nincs törvény a mobilok tiltására, viszont lehetőséget ad arra, hogy a házirendben az iskola maga szabályozza a használatukat. A bevett gyakorlat az, hogy a tanórák alatt tilos bekapcsolva tartani a mobiltelefont, a szünetekben viszont használhatják telefonjukat a diákok. Ha ugyanis a tanuló az iskolában magánál tart egy tárgyat, akkor tulajdonjogából eredő egyik részjogosítványát gyakorolja. A tulajdonhoz fűződő jog pedig alkotmányos alapjog, melynek korlátozása csak más alapjog érvényesülése érdekében történhet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!