múltidéző

2018.01.13. 15:30

Így indultunk 1988-nak

Ha a régi, nagy, kemény teleket emlegetjük, a múlt század nyolcvanas évei mindig szóba kerülnek. Részben emiatt is túrta fel fotós kollégánk a Dunántúli Napló fényképeinek archívumát, hogy megnézzük, milyen havas-jeges pillanatokkal szolgált 1988 az év indítására.

Nógrádi László - Fotók Laufer László

Sok havat ugyan nem találtunk a régi képeken, bár valószínűleg nem maradt el teljesen a tél.

Érdekesség azért akadt bőven az átböngészett felvételek közt, ezért érdemes egy hómentes összeállítást is áttekinteni, hiszen a nemzetiségi bál ünnepi hangulatától a hétköznapokba visszarázódó, újra indult munkával teli pillanatokig számos egykori jelenetet megőriztek képeink.

Megkapó az angóranyúl megadó mozdulata, ahogy tűri a nyírást – a szőréből valószínűleg meleg pulóver készült, ő pedig mehetett vissza a fűtött ólba. Hasonlóan érzelmesek az elmélyült koncentrációról árulkodó mozdulatok is, ahogy az 1932-ben alapított Bőrgyári Torna Club hölgy versenyzői a tekegolyókkal céloznak, vagy éppen a gyerekek elszántsága, amellyel a korszak ikonikus játékát, a kutyaházat mintázó bádogperselyt tömik a kincset érő aprópénzzel.

Az ünnepségre felsorakoztatott kisdobosok és úttörők közt elcsíphetünk nem egy elkalandozó tekintetet is, ők más küzdelmet élnek át, mint az ülőröplabda játékosai, akik fogyatékkal élve mutatják meg mindenkinek, hogy a mozgás örömében mindenki osztozhat.

Ez a sokféleség az, amit hajlamosak vagyunk a modern kor kizárólagosságának hinni, de három évtizedről visszanézve is lenyűgöző, mennyire megfogható volt már akkoriban.

Képünkön: Kisdobosok és úttörők év eleji műsora az akkor még község Szentlőrincen.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!