Pécs

2018.02.13. 07:00

Az olasz fagottművész Pécsett találta meg az élet harmóniáját

Legendás olasz és holland zenekarok után a Pannon Filharmonikusoknál találta meg igazi helyét az olasz fagottművész, Alessandro Bravin. Arról kérdeztük a gyerekek mai Csigaház koncertjének egyik sztárvendégét, hogy miért vezetett pont ide az út, és miben különb Pécs a világvárosoknál.

Mészáros B. Endre

– Játszott a Milánói Scalában, a Bolognai Színház zenekarában és Eindhovenben a tartomány zenekarában egy-egy évtizedet töltött, aztán felkerekedtek feleségével, és Pécsre költöztek. Miért?

– A feleségem magyar származású, s Hollandiában ismerkedtünk meg, de húsz éve itt volt az esküvőnk Budapesten. Akkor én a szívem mélyén már tudtam, hogy egyszer Magyarország lesz az otthonom, mert hihetetlenül megfogott a főváros, az ország, s még inkább a magyarok történelme.

– Hogy lett ebből Pécs és Pannon Filharmonikusok?

– Ragyogó helyem volt Bolognában, külön másfél év fizetés nélküli szabadságot kaptam, hogy ha mégis meggondolnám, akkor visszatérhetek. Ám Hollandiában, Olaszországban mindenhol volt valami gond, vagy valamelyikünk munkájával, vagy az emberek mentalitásával, a légkörrel. Megpróbáltuk Pécset és ebben a mediterrán városban klappol minden.

– Ha már légkör, tapasztalatai alapján milyenek a holland, az olasz és a magyar emberek?

– A holland nagyon pontos és precíz, de nekem hideg, és a kapcsolat mindig megáll egy pontnál. Az olaszban túl sok az ego, Pécsett viszont nyitott világra találtam. Itt van tűz az emberekben, szeretik az életet, pillanatok alatt rengeteg barátom lett.

– Mi lesz a Csigaházban a szerepük?

– Hogy bemutassuk a ritkán használatos kontrafagottot. Kétszer nagyobb mint egy normál fagott és a legmélyebb hangú hangszer a zenekarban. Ketten is játszunk rajta, egy mesés történet keretében.

– Mik a távlati céljai?

– Szeretném egyszer az olasz fagottiskolát teljes egészében megismertetni, valamit visszaadva a 25 éves zenei gyakorlatom érdekességeiből.

– Az embereket már bemutatta, de milyen a három megjárt ország konyhája?

– A holland nemigazán jellegzetes, azt a gyarmatok konyháival, indonéz, arab és kínai ételekkel igyekeztünk színesíteni. Az olaszt csak sok tésztával és pizzával lehet elképzelni, egy ideje pedig próbálok egészségesebben étkezni, s ehhez tökéletes a magyar konyha. A töltött káposzta például ideális étel, főként ahogy anyósom csinálja. Ám csak fél adagban, mert a magyarok túl sokat esznek.

Az angol a házi nyelv a családban

Alessandro Bravin Udinében született 1970-ben. Ott járt középiskolába és konzervatóriumba is. Fagottművészként Eindhovenben a Brabants Orchestrában zenélt 16 éven át, és ott ismerkedett meg a Hollandiában nyelveket és turizmust tanuló történelem-földrajz szakos feleségével, Bulyáki Ildikóval is. Ezután nyolc év következett a bolognai színház zenekarában, két és fél éve pedig a Pannon Filharmonikusok tagja, míg felesége a PTE-en külföldi diákokat tanít magyarra. Olaszul, hollandul és magyarul is jól beszél, de otthon a fontos dolgokat angolul vitatják meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!