Baranyai körkép

2018.02.14. 18:00

Összeírják a megye gyümölcsültetvényeit

Gyümölcsösültetvény-összeírást tart a Központi Statisztikai Hivatal február tizennegyedike és április tizenhatodika között a Dél-Dunántúlon is.

Zsigmond József

A felmérésben az alma-, bodza-, cseresznye-, dió-, kajszi-, körte-, meggy-, őszibarack- és szilvaültetvények állapotára kíváncsiak. Az adatgyűjtés azokat a gyümölcstermesztő gazdálkodókat érinti, akik tavaly terület­alapú támogatást igényeltek. Az összeírásban érintetteket levélben értesítik, és mint a közleményükben hangsúlyozták, a válaszadás kötelező.

A teljes körű összeírás célja, hogy tökéletes képet kapjanak a hazai gyümölcsösök állapotáról és a gazdálkodások fő jellemzőiről. Az adatfelvétel két úton történik: először elektronikusan, majd az összeírók felkeresik a gazdálkodókat. A felmérés az ország mintegy ezerötszáz településén közel tizenötezer gyümölcstermesztő gazdaságot érint. A gazdálkodóknak, akik bekerültek a felmérésbe, február 14–28. között lehetőségük van a kérdőívek online kitöltésére az emezo.ksh.hu honlapon. Az ehhez szükséges azonosítókat a statisztikai hivatal postai és elektronikus úton is kiküldi az érintetteknek. Mindazokat, akik nem élnek az internetes lehetőséggel, azokat az összeírók keresik fel március elseje és április tizenhatodika között.

A kérdőív egyben kitér a gyümölcs hasznosításának módjaira, valamint a gazdálkodó jövőbeni gyümölcstelepítési terveire is. A felvétel során ugyanakkor a gazdálkodó korára, nemére, iskolai végzettségére is válaszolni kell.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!