katasztrófaorvos

2018.02.09. 07:00

Profi életmentőnek készül

Van ki a gimiben a legjobb tanuló, más meg a legjobb sportoló, de az ritkán fordul elő, ha valaki azzal tűnik ki, hogy életet ment. A Tüke-díjas Pozonec Mária Dorothea így indult, s ma már arra készül, hogy katasztrófaorvosként napról napra küzdjön az életekért.

Mészáros B. Endre

– Első éves medikus. Az életmentés vitte az orvosi pályára?

– Édesapám sebész, édesanyám nővér volt sokáig, szóval a véremben van az egészségügy. Azért is jöttem zalai lányként a Nagy Lajos Gimnáziumba, hogy majd innen felvételizzek a pécsi orvosira. Egyébként már általánosban is tanultam elsősegélynyújtást, ennek is köszönhetem, hogy bekerültem Sárdi Ferenc tanítványai közé.

– Sokan tudják az elsősegélynyújtást, de a gyakorlatban kevesen mernek beavatkozni.

– Mi végig erre készültünk, a legváratlanabb helyzeteket imitálva, az artériás vérzéstől a gerincsérülésen át a szívmegállásig. Aki köztünk legalább fél évet eltöltött, az bármikor képes az életmentésre.

– Már a PTE Orvosi Karán gyakorol. Merre tervezi a jövőjét?

– Mindenképpen olyan területen, ahol a gyakorlatban kell beavatkozni. Lehet ez például a sebészet valamelyik ága, de most leginkább a katasztrófaorvostan foglalkoztat, hogy ott segítsek, ahol a leggyorsabban szükséges. Misszióban, olyan mentőcsapat tagjaként, akik földrengéseknél, tömegkatasztrófáknál a helyszínen tevékenykednek.

– Van ilyen Magyarországon?

– Az egyetemen is van műveleti medicina tanszék, beavatkozó orvoscsoport pedig több is létezik. Engem a pörgés éltet, az akciómunka, és jelenleg erre készülök, de hát a végzésig van még legalább öt év, addig sok minden történhet.

– Ez akkor már régen nem hobbi. Van azért olyan is, amit lazításként csinál?

– Röplabdáztam a középiskolai csapatban, a diákolimpiát is megjártuk, most pedig az egyetemi csapatban szeretném folytatni a játékot.

Lendván is tanult, szlovénul is perfekt

Pozonec Mária Dorothea 1998-ban született Pécsett. A Zala megyei Kerkatestándon lakik, a szlovéniai Lendván járt általános iskolába, a pécsi Ciszterci Rendi Nagy Lajos Gimnáziumban érettségizett és most első éves a Pécsi Tudományegyetem Orvostudományi Karán. Anyanyelvi szintén beszél szlovénul is. Édesapja sebész a muraszombati kórházban, ő is a POTE-n szerezte a diplomáját, édesanyja szociális iroda vezetője Lentiben. Nővére, Veronika a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen első éves hallgató, öccse, Róbert Szlovéniában jár középiskolába.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!