Hurcibaba

2018.02.14. 14:00

Szabaddá tesz a babakendő, Pécsett nagy divat

Bár más városokban még ritka látványosságnak számítanak a babájukat kendőben hordozó édesanyák, Pécsett ez ma már nem olyan különleges, és ebben nagy szerepe van az idén tízéves Hurcibaba Klubnak, illetve a vezetőjének, dr. Bereczki-Barna Szilviának.

Zs.K.

– Emlékszik még az első hordozóra, amit használt?

– Igen, az első hordozóm sajnos egy kenguru volt, de ahogy egyre nőtt a kisfiam, már nagyon nehéz volt elöl hordozni. Egy anyás online csoportban ajánlották a kendőt, én pedig egy amerikai oldalról letöltöttem egy szabásmintát. Emlékszem, ahogy az egész család ott drukkolt körülöttem, miközben egy Mei Tai hordozót varrtam. Az anyukám segítségével felkötöttük a kendőben az akkor talán kilenc hónapos kisfia­mat, aki ott vigyorgott, amikor kinyílt a világ mindkettőnk számára. Addig kivitelezhetetlennek tűnő akadályok szűntek meg, elfértünk a boltban, a buszon, nem kellett szlalomozni a babakocsival a járókelők között.

– Mára pedig már több mint négyszázan kapják az ön által létrehozott egyesület hírleveleit. Hogyan ért el ennyi édesanyát?

– Az első hordozós napjaim annyira meghatározóak voltak, hogy arra gondoltam, megosztom a kisgyermekes anyukákkal, akiket ismertem. Az egész tulajdonképpen a nappalinkból indult ismeretségi alapon. Ahogyan egyre többen lettünk, úgy nőttük ki sorban a klubhelyiségeinket is. Aztán rátaláltunk a Nevelők Háza Egyesületre, akik helyet adtak nekünk a Civil Közösségek Házában. Itt lehetőség van arra, hogy az anyukák igényeihez igazodva más, a kötődő neveléshez, valamint a válaszkész csecsemőgondozáshoz kapcsolódó témákra foglalkozásokat építsünk.

– Két éve, hogy a klub egyesületté alakult át.

– Igen, nagyon féltem tőle, mert nagyon sok adminisztrációval jár, de jó döntésnek bizonyult, mert a Nevelők Háza Egyesülettel karöltve részt tudunk venni  pályázatokon, projektekben. Februártól indult például az ökotudatos klub, melynek egyik alappillére a mosható pelenkákkal kapcsolatos tapasztalatok, ismeretek átadása, illetve sokan érdeklődnek a minél kevesebb hulladékot termelő háztartásvezetés iránt, de várják a balkonkertészettel kapcsolatos foglalkozásokat is.

– Hány segítőjük van?

– Öt-hat hordozós tanácsadónk, és egy önkéntes szoptatási tanácsadónk is van, akik az édesanyák rendelkezésére állnak a klubalkalmakkor, minden hónap első csütörtökén. Emellett van olyan, aki ölbéli népi játékokat és dallamokat tanít a foglalkozásokon, ezt nagyon szeretik a babák, ahogyan a „Baby Picassót” is élvezik. Itt gyerekbarát anyagokkal alkothatnak a legkisebbek is.

A munkája a hobbija is egyben

Dr. Bereczki-Barna Szilvia 1981-ben született Pécsett. A Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziumába járt, gimnazista kora óta a cserkészetben vezetőként tevékenykedve a közösségszervezés-fejlesztés mindig hozzátartozott a mindennapjaihoz. Jogi szakvizsgával rendelkezik. Jogászként is dolgozott, de a gyermekei születése óta a babahordozás a hobbija és a munkája is egyben. Négy gyermeke van, a legidősebb 10 éves fiú, a legfiatalabb pedig két és fél éves. Az első fia születése után talált rá a hordozókendőkre, az általa alapított Hurcibaba Klub foglalkozásain átlagosan 30-40 édesanya vesz részt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!