hasznosítanák őket

2018.02.01. 14:00

Többet érdemelnének az elhanyagolt zártkertek

Az elhanyagolt területek újra gondozásba vételét, illetve ezeknek a területeknek a megközelítését segítené elő a szigetvári önkormányzat.

J. G.

Az ingatlan-nyilvántartásban zártkertként nyilvántartott ingatlanok mezőgazdasági hasznosítását elősegítő fejlesztésekre nyújt be pályázatot az önkormányzat. A legutóbbi testületi ülésen elhangzott: a zártkerti ingatlanokhoz kapcsolódó életforma fennmaradásának érdekében, a zártkerti területek rendezése és átfogó infrastrukturális fejlesztése szükséges.

– Szeretnénk megőrizni a genetikai sokféleséget, elősegíteni a környezet védelmét – mondta dr. Vass Péter polgármester.

– Fontos a külterületeken folytatott szőlő- és gyümölcstermesztés fennmaradása, és ezzel a vidéki tájfenntartás, ezért fejlesztenénk az ehhez szükséges infrastrukturális hátteret.

Települési önkormányzatok, valamint települési önkormányzatok konzorciumai nyújthatnak be pályázatot maximum 10 millió forint támogatás elnyerésére. Ennek műszaki tartalmának összeállításához a szigetvári önkormányzat folyamatos egyeztetést folytat a Kisváros Nonprofit Kft-vel, mint a helyi közútkezelő szervezettel. A helyszíni bejárást, felmérést követően jelenleg folyamatban van a pontos műszaki tartalom meghatározása.

Esővízgyűjtő rendszer épülhet

Az önkormányzatok több különféle tevékenységre is pályázhatnak a program keretein belül. Ezek közül kiemelkedik a külterületen elhelyezkedő zártkertek, kiskertek megközelítését szolgáló, kapcsolódó út, valamint az ehhez kapcsolódó csatornahálózat fejlesztésének lehetősége.

A szakemberek zártkertek közelében kialakíthatnak egy vízvételi helyet, illetve létesíthetnek kutat, esetleg esővízgyűjtő rendszert is. A pályázatban szintén szerepet kaphatnak a hagyományos vagy alternatív energiaforrásokkal táplált villamosenergia-ellátáshoz kapcsolódó fejlesztések. És nem utolsó sorban a támogatásra pályázók építhetnek vadkerítést a termények védelmében, illetve végezhetnek gyümölcsfa- vagy szőlőtelepítést is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!