pte

2018.03.21. 20:00

Átadták az egyetem háromdimenziós kutatóközpontját

Ünnepélyes keretek között adták át a Pécsi Tudományegyetem 3D nyomtatási központját, amely látogatóközpontként részben nyilvános lesz, így bárki, aki a tudomány és a modern technika iránt érdeklődik, betekintést nyerhet a háromdimenziós technológia kulisszatitkaiba.

Zsíros Krisztina

Az új kutatási centrumot Cserháti Péter, az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet főigazgatója, Páva Zsolt polgármester és Bódis József, a PTE rektora adták át. Az egyetem 3D-s kutatása csaknem kétmilliárd forintos támogatásban részesül a négyéves fejlesztési időszakra. A projekt célja, hogy az orvosi ellátásban, a csúcstechnológiák alkalmazásában, a kutatás-fejlesztés-innováció területén forradalmasítsa a régió fejlődését.

A pécsi egyetem kutatói a program indítása óta több eredményt is felmutathattak. Háromdimenziós nyomtatással készítették el például egy 8 éves kislány műkezét is. Gelányi László, az úgynevezett tanuló-eszköz feltalálója lapunknak beszélt arról, hogy a művégtagot igénylők éveket várnak egy 30–40 millió forint értékű protézisre, amelyet sokan végül maguk hagynak el vagy esztétikai okok miatt, vagy azért, mert nem tudják megfelelően használni. Mindkét problémát megoldhatja a kifejlesztett, 3D-nyomtatással készült tanuló-eszköz, amely megtanítja használni a művégtagot és esztétikai szempontokat szem előtt tartva is az egyéni igényekhez alakítható. Ráadásul a cél az, hogy az elkövetkezendő években ez az eszköz kereskedelmi forgalomban a művégtag értékének töredékéért is elérhetővé váljon.

– Amikor néhány évvel ezelőtt stratégiai célként tűztük ki, hogy a PTE 3D-s kutatóbázissá fejlődjön, kevesen hittek a sikerben. Azt gondolom, ennél a kutatóközpontnál, amelyet ma átadunk, nem kell jobb bizonyíték, hogy az álom beteljesülön – mondta Bódis József, a PTE rektora. Hozzátette, az igazi munka most kezdődhet el a 3D-nyomtatásban. A szakemberek, kutatók, oktatók és a hallgatók is megmutathatják, hogy jó kezekben van a 3D központ.

Komplex modellalkotásra képes eszközt is bemutattak

Az asztali, szálhúzásos technikát alkalmazó gépek mellett az ipari szelektív lézerszínterező berendezést is munka közben nézhették meg az érdeklődők. Utóbbi, a csaknem 80 millió forint értékű berendezés por állagú alapanyagból ipari mennyiségben képes műanyagokat nyomtatni.

– Gyors prototípusgyártásra, funkcionális alkatrészek gyártására alkalmazható és nagy előnye, hogy bonyolult térformákat is el lehet készíteni vele. A másik nagy értékű polyjet technológiát alkalmazó nyomtató folyékony alapanyagot használ és képes egy adott tárgyon belül különböző anyagminőséget és színeket létrehozni. Ennek megfelelően kiválóan alkalmazható komplex modellalkotásra, szerszámok, szemléltető eszközök előállítására – Maróti Péter, a projekt innovációs vezetője.

A technológiát már eredményesen alkalmazzák, segítve az orvosi csapat műtétre való felkészítését segítik. Ezekre már vannak alkalmazott megoldások is, amelyekkel a továbbiakban még több klinikát szeretnének elérni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!