belvíz

2018.03.13. 07:00

Földekre tört a víz

A kitartó esőzés és az elmúlt hetekben felhalmozódott hó olvadása egyszerre jelentkezett a napokban, ezért Baranya több pontján is belvizes, elöntött területek, vízátfolyások és megduzzadt vízfolyások voltak láthatók.

Nógrádi László

Sásd környékén szinte folyóvá duzzadt a Baranya-csatorna és telítődött a Gödrei-vízfolyás, a mederből kilépő víz több helyen is elöntötte a szántóföldeket. Mint arról Nagy Csaba, a megyei közgyűlés elnöke helyszíni tájékozódása után beszámolt, a hegyháti városban egy lakóingatlan hátsó kertjébe is behatolt a víz. A Hegyháton élőktől pénteken már azt a jelzést kapta szerkesztőségünk, hogy a víz levonulóban van.

Pécs környékén is több napra felduzzadtak a vízelvezetők, de védekezésre sem itt, sem máshol nem volt szükség eddig.

Hogy a mezőgazdasági termelésre milyen hatása lehet a hirtelen jött jelentős csapadéknak, arról Rittlinger Józsefet, az Agrárkamara megyei elnökét kérdeztük. A szakember a belvízi helyzetről úgy fogalmazott, Sellye környékén járva és máshol is többfelé látszottak vízzel borított táblák, de eddig jelentős gondot nem okozott a víz. Szerencsés körülmény, hogy a kemény, de rövid ideig tartó fagyok alatt a talaj nem fagyott át, így az olvadó hólevet és az esővizet is el tudja vezetni. Az egyik nap még elöntött, búzával, árpával vagy napraforgóval bevetett táblák akár már másnapra is felszabadulhatnak, persze rájuk menni még egy darabig nem lesz tanácsos.

Ahhoz, hogy egy vetésben vagy más növénykultúrában valódi kárt tudjon tenni a belvíz, legalább négy-öt napi folyamatos elöntés szükséges, és ez a helyzet jelentős területen nem fordul elő Baranyában – tette hozzá Rittlinger József.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!