Pécs

2018.03.20. 11:30

A bélyegek titkait fürkészi

Nem véletlenül dr. Bodor Mihály az elnöke a Pécsi Bélyeggyűjtők Körének, hiszen több mint fél évszázada figyeli a terület újdonságait, a szakirodalmat, a történelmi hátteret, így még a neten át sem tudják megvezetni a különböző hamisítványokkal.

Mészáros B. Endre

– Mikor kezdett el bélyegekkel foglalkozni?

– Kisgyerekként állatokat, történelmi személyeket ábrázoló bélyegekkel. Jó négy évtizede pedig az I. és II. világháborút követő időszak területváltozásai kapcsán felülnyomott magyar bélyegeket gyűjtök.

– Mi motiválja a gyűjtőket?

– Lehet bélyeget gyűjteni tematikusan, mondjuk a zenét, híres portrékat favorizálva, vagy például Magyarországon belül krajcáros, turulos bélyegeket vízjelük és fogazatuk alapján. Ugyanígy gyűjthetők különféle tévnyomatok is, amelyek a bélyeggyártás során keletkeztek.

– Mennyien vannak ma a városban, az országban?

– Baranyában úgy negyvenen, ennek háromnegyede a Pécs Városi Kör tagja és vasárnaponként a Laskó utca 12. számú családi házban tartunk összejöveteleket. Egyébként az első pécsi bélyeggyűjtő kör 1919-ben a szerb megszállás idején alakult, a hatvanas években pedig 600 taggal is rendelkeztünk. Az országban most úgy háromezer gyűjtőt tartanak nyilván.

– Hová vezet az, hogy az e-mail átveszi a levelek szerepét?

– A postai küldemények mennyisége csökkenhet, de szerintem teljesen soha nem szűnik meg, ezután is lesznek olyan levelek, amelyek e-mailben nem küldhetők el, például értéklevelek, hivatalos iratok.

– Nő, vagy csökken a régi bélyegek értéke?

– Inkább stagnál. Mondjuk, amikor Európa egységesen átállt az euróra, akkor volt egy jelentős értékcsökkenés. Másrészt a kereslet-kínálat határoz meg mindent a piacon, a nagy kereskedő világcégek eszerint alakítják a bélyegek árát is.

– Találkozott ritkaságokkal?

– Láttam az angol királynő klasszikus bélyeggyűjteményének egy részét, az ólomtokba zárt hirosimai levelet, az osztrák kékszínű Merkúr fejes hírlapbélyeget százas ívben. Szakértőként hitelesítettem az SHS katonák által 1919-ben felülnyomott magyar fekete portó 50 filléresből 2 példányt, amelyeknek a piaci ára darabonként 3 millió forint, és 15 darab van belőlük összesen.

– Az internet mennyire keveri meg a bélyeggyűjtők életét?

– Gyakran a világhálón át kínálnak vételre különlegességeket, köztük tökéletes hamisítványokat, fénymásolatokat, fantázia kiadásokat. Egy jó gyűjtőnek ismernie kell a szakirodalmat, a történelmi hátteret, akkor elkerülhető az átverés.

Kőművesből lett jogász, levéltáros

Dr. Bodor Mihály Pécsett született 1955-ben. A gyárvárosi általánosba járt, az 506-os ipari iskolában kőművesként végzett, a Dolgozók Gimnáziumában érettségizett, 1991-ben jogász diplomát szerzett. Tíz évig a Pécsi Ingatlankezelő Vállalatnál dolgozott, 1983 óta a Baranya Megyei Levéltár alkalmazottja, jövőre nyugdíjba készül. Pécs-Keleten családi házban él, ahol kikapcsolódásként ház körüli munkákkal, szőlővel, kerttel foglalkozik. Aki pedig ennél is többet akar megtudni a bélyeggyűjtésről, annak érdemes bekukkantani a pecsibelyegkor.hu honlapra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!