Messiás.ma

2018.03.29. 14:00

Indián rockpassióval érkezett, de van hét húzós formációja

Ha vonatra szállok, A síneken című LGT- dal mindig ott kattog a fejemben. Fut, rohan a kerék, s lüktetnek bennem Karácsony János taktusai. Indiánt, avagy Jamest előadóként is nagyon lehet kedvelni, mert szerény, nagyon képzett gitáros, legfőképpen pedig igen barátságos ember.

Mészáros B. Endre

Budapest, 2018. január 24. Karácsony János gitáros, énekes, a FERM, a Generál és az LGT tagja a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) Hangfoglaló Programja és a Könnyûzenei Szolgáltató Iroda magyar kultúra napja alkalmából rendezett könnyûzenei ünnepségén a Budapest Music Centerben 2018. január 24-én. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

A Messiás.ma rockpassió ment hétfőn este a Kodály Központban, melynek szerzője legendás slágerek alkotója, a Generál egyik vezéregyénisége, Várkonyi Mátyás. Ott volt a színpadon egy másik egykori Generálos is, Karácsony János.

– Azt gondolnánk, a Jézus Krisztus Szupersztár learatott már minden babért a passió könnyűzenei értelmezésében.

– Ez egy ezerszínű történet, nem véletlen, hogy a klasszikusok is számtalan változatban feldolgozták. Ám a Messiás.ma egészen új megközelítés, Händel oratóriuma az alap, és ebbe jelenésszerűen épül be egy rockzenekar. Mondhatni rockos fűszert, édes ízt kap, de igen ízlésesen az eredeti mű, szerintem éppen ez sikerének a titka.

​– Saját bevallása szerint Eric Clapton játéka indította el a pályán. Összejött az évtizedek folyamán a személyes találkozó?

– Csak közvetve, két fogadás erejéig. Az utolsó budapesti koncertjén például a dobosa jó ismerősünk volt Presser Picivel, így együtt ebédeltünk. Aztán Londonban a lemezkiadónknál voltam vele egy partin. Egyébként ha már kezdetek: érdemes megemlíteni, hogy a hatvanas években komolyzenén nevelkedtem és egy 1968-as Jimi Hendrix-kislemez is nagy lökést adott a váltáshoz.

– Nem volt hasonló progresszív élmény a Generálból a Locomotív GT-be kerülni?

– Nem sarkítanám ennyire, tény, hogy egész más volt a légkör. De mindkét csapat tagjaival örökké él a jó viszonyom. A Generálban játszottam is a tavalyi visszatérő turnén, az LGT pedig sajnos már a múlt, Somló Tamás halálával megszűnt az együttes.

– Miben hallhatjuk akkor napjainkban Karácsony Jánost?

– Nyolc különböző formáció­ban is szerepelek. A Zenevonat produkció nemrég indult, a Messiás.ma rockoratórikus mű most volt Pécsen, a Csík zenekarral is fellépek, a fiatalok körében nagyon népszerű Margaret Islanddel egyre többet vagyunk közösen színpadon, továbbá van trióm, duóm, valamint szólóban, olykor meg szimfonikus zenekarral játszom.

– Biciklizett, vitorlázott, kajakozott. Fut még az összes sportvonal is?

– Természetesen, ráadásul szokatlanul sűrű évem van és fontos a lazítás. Az ország minden részén futok egy kicsit, otthon bringával járok bevásárolni, a vitorlázást pedig a Balatonon a feleségemmel és a barátainkkal csinálom.

Ahol tényleg három a kislány

Karácsony János 1951-ben született Budapesten. Zongorázni és klasszikus gitározni tanult, kezdetben a Ferm zenekarban játszott, ahol Vincze Viktória énekelt. 1971-ben a Generál alapító tagja lett, 1974-ben az Egyesült Államokba távozó Barta Tamás helyére leigazolta az LGT. Közkedvelt szerzeményei közül néhány: Rajongás, Engedj el, Áldd meg a dalt, Ellenfél nélkül. Időnként zenei producer és hangmérnök, kiadott három szólóalbumot is. Felesége Andrea, közel harminc éve házasok, két egyetemet végzett lányuk van, Rebeka és Eszter, Szentendrén élnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!