Kozármisleny

2018.03.04. 15:30

Ötvenötmilliárdból fejlődhet a megye

Több mint 55 milliárd forint pályázati támogatást nyert el a megye az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP) keretében – jelentette be tegnapi sajtótájékoztatóján Schanda Tamás, az EMMI európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára és Hoppál Péter, az EMMI kultúráért felelős államtitkára, a térség országgyűlési képviselője a kozármislenyi Janikovszky Éva Általános Iskolában.

Országos viszonylatban is a dobogó legfelső fokára került Baranya az 55 milliárd forintos támogatást alapul véve, mert itt a legmagasabb az egy főre jutó EFOP-os támogatás mértéke. Az oktatási intézmények közül pedig a sajtótájékoztatónak helyszínt biztosító Janikovszky Éva Általános Iskola kapta a legnagyobb mértékű pályázati forrást, több mint 655 millió forintot.

Schanda Tamás elmondta, az operatív program keretében összesen 150 felhívást tettek közzé az egészségügy, az oktatás, a szociális ellátás, a kultúra és a sport területén, célként határozták meg, hogy minden területet és szervezetet elérjenek a tervezett fejlesztésekkel a 2014–2020 közötti európai uniós fejlesztési időszakban. A fejlesztési kiírásokat 2017. március végéig hirdették meg, a beérkezett pályázatok 93 százalékát pedig már elbírálták.

A döntés alapján összesen 39 baranyai köznevelési intézmény nyert el fejlesztési támogatást, amely 16 500 diákot érint többek között Mohácson, Hidason és Pécsett. A program keretében tornatermek, szertárak, éttermek, sportpályák épülhetnek, újulhatnak meg, illetve elvégzik az akadálymentesítést is. A megyében három egyházi oktatási intézményt is érint a pályázat, amelyekben szintén elvégezhetik a szükséges korszerűsítéseket, a bővítést.

A hátrányos helyzetű térségekben – többek között Abaliget, Sásd, Siklós – működő tanodákat is megcélozta az operatív program a támogatásokkal, összesen 18 baranyai szervezeten keresztül, több mint ötszáz gyerek iskolán kívüli programjainak megvalósulását segítik. A „Menő menzák az iskolában” kezdeményezés révén 20 megyei intézményben népszerűsítik az egészséges étkezést, salátabárok és fűszerkertek kialakításával. A családok és közösségek támogatása kapcsán csaknem hatvan civil szervezet nyert támogatást.

Az egészségügyi fejlesztések és a betegbiztonság növelése keretében a pécsi, komlói, mohácsi, szigetvári és a harkányi gyógykórház nyert el támogatást különböző beruházásokra, fejlesztésekre, eszközökre, és képzésekre. A kulturális intézmények és szolgáltatások fejlesztésével kapcsolatban pedig 24 baranyai pályázat nyert támogatást.

Hoppál Péter elmondta, a II-es választókerülethez tartozó települések a Baranyába jutó 55 milliárdból 21 milliárd forintot fordíthatnak fejlesztésekre, ami azt jelenti, hogy ez a 18 település gazdálkodhat a legnagyobb támogatásból, a pályázatok tekintetében a megyében ez a legeredményesebb körzet. Emellett további két pályázati programban összesen 85 milliárd forint támogatás érkezik Pécsre. Ugyanakkor az elmúlt nyolc évben csaknem hetvenmilliárd forintot nyert el a megyeszékhely a 33 milliárdos Európa Kulturális Fővárosa programon felül. Hoppál Péter elmondta, a pályázatok eredményessége az összehangolt és szakszerű csapatmunkának köszönhető.

A legeredményesebb pályázó

A kozármislenyi Janikovszky Éva Általános Iskola a legeredményesebb pályázó a megye oktatási intézményei sorában, a programban ide jut a legtöbb támogatás. Az EFOP keretében 11 pályázatot adott be az intézmény, amelyekre 1,5 milliárd forint támogatást nyert el. A fejlesztésekkel kapcsolatban Varga Éva, iskolaigazgató elmondta, igyekeznek lépést tartani a város fejlődésével – minden ötödik kozármislenyi polgár gyermek –, ebben a munkában és a pályázatok összeállításában pedig megfelelő támogató partner a Pécsi Tankerületi Központ. Az iskolában a 655 millió forintos pályázati támogatásból ebédlő, illetve egy új iskolai szárny épül, amelyben a tervek szerint hat új tantermet és kiszolgáló helyiségeket alakítanak ki. Ezenfelül pályáztak az eszközök, a közösségi programok, az oktatási módszerek fejlesztésére, tehetséggondozásra, közös programokra a civil szervezetekkel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!