Pollack Expó

2018.03.03. 15:30

Rengeteg újdonságot találtunk földön, vízen, levegőben

Ismét beigazolódott, hogy hatalmas igény van egy széles műszaki palettát felvonultató szakkiállításra a régióban.

Jeki Gabriella

Tizenkettedik alkalommal szervezte meg hagyományos szakkiállítását és konferenciáját a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kara. A Pollack Expo építőipari, gépész, villamos és környezetvédelmi előadások mellett lehetőséget nyújt a kiállító cégeknek ipari újdonságaik bemutatására, de számos fejlesztés alatt álló beruházásról vagy korszerűsítésről is itt kapnak információt az érdeklődők.

– A mérnöki tudás az elmúlt évtizedekben egyre fontosabbá vált az országban, mert felismertük, hogy a műszaki tudás elképesztő sebességgel fejlődik – mondta Páva Zsolt polgármester megnyitó beszédében. – A kihívásokat azonban csak komoly, felkészült műszaki tudással tudjuk teljesíteni, melyhez modern technikákra is szükségünk van.

Az idei mottó a Földön, vízen, levegőben, amely jól tetten érhető a standok között. Egy jól felépített épületinformációs modell végigkíséri az épület teljes életútját a vázlattervtől a kivitelezési szakaszon át, az épületüzemeltetésen keresztül egészen a bontásig. Alkalmazásával elkerülhetőek a kivitelezési improvizációk, a helyszínen papírlepedők helyett táblagépen lehet felvenni és térben forgatni a tetszőleges számú, tetszőleges helyen felvett metszetet.

A vizes témákat a rendezvény kísérőprogramja, a II. Hatékony Vízellátás Nemzetközi Konferencia biztosítja, ahol részletesen vizsgálják a vízfelhasználás költség-, energia- és vízhatékonyságának kérdéseit. A legimpozánsabb megjelenése a kiállításnak a levegőből érkezik. A közelmúltban pécsi fejlesztését bejelentő Magnus Aircraft Corporation cég képviselőitől nem csak azt tudjuk meg, hogy hogyan építsünk repülőgépet, de a végeredményt a kiállítótérben is láthatjuk egy Fusion 212-es benzinmotoros repülőgép esetében.

A csütörtöki megnyitón adták át a Breuer Marcell-díj kitüntetést is. Ezúttal Pelényi Margit érdemlte ki a megtiszteltetést, a kortárs építészet terén elért páratlan sikerei, sajátos köztéri alkotásai, továbbá eredményes építőművészeti pályafutása elismeréseként. Középület-tervezési munkái közül legjelentősebbek a pécsváradi tanuszoda, a siklósi könyvtár, a hosszúhetényi malomból átalakított vendéglő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!