lelki támasz

2018.04.07. 12:10

A vonal végén, de már fesztiválokon, sulikban is elérhető a segítség

Jubileumot ünnepel a Pécsi Ifjúsági Lelkisegély-Szolgálat. A civil szervezet fennállása óta több száz embernek segített már, köztük fogyatékos gyerekeknek, valamint ingyenesen hívható telefonszámuk révén lelki gondokkal küzdőknek. Hamarosan új irodába költözhetnek az önkormányzatnak köszönhetően.

Palotás Péter

A Pécsi Ifjúsági Lelkisegély- Szolgálat égisze alatt tevékenykedik a Lélektér Ifjúságsegítő Alapítvány, amely immár hatodik éve működteti – más szolgálatokkal együtt – a 137-00-ás ingyenesen hívható telefonszámot. Ezt bárki hívhatja hétköznaponként 17 és 20 óra között, aki lelki gondokkal küzd.

– Jelenleg húsz önkéntesünk van, legtöbbjük telefonos ügyelő. Ők a hívók érdekében anonimitásban dolgoznak, a közvetlen családtagjaikon kívül senki nem tudja róluk, hogy havonta négy-öt estét mások segítésére áldoznak – nyilatkozta Székely Zsuzsanna, a Pécsi Ifjúsági Lelkisegély-Szolgálat vezetője.

Többnyire a 14–30 év közötti korosztály tárcsázza a számot, de természetesen bárki hívását fogadják. Úgy fogalmazott, „aki krízisben van, nyomasztja egy döntés súlya, vagy bármilyen gondja van”, annak segítséget nyújtanak.

– Előfordul, hogy gyerekek valami vicces, kitalált sztorival próbálják ki, hogy milyen az ügyelők hozzáállása, aztán pár perc után le is teszik. Az ilyen hívások nagyon megterhelőek az önkéntesek számára, a vonalat is foglalják, de úgy tapasztaljuk, később közülük is kerülnek ki érdemi hívók. Ha bajba kerülnek, eszükbe jut, hogy egyszer itt nyitottan álltak hozzájuk.

Persze a szolgálat munkája nem merül ki a telefonos vonal működtetésében.

– Önkénteseink fesztiválokra is járnak, ahol lelkisegély-standon várják az érdeklődőket. Iskolákba is mennek prevenciós tanórákat tartani, ahol a fiatalok megismerhetik, hogy a 137-00 számon lehet segítséget kérni. Ők is elvégezték a százórás lelkisegélyes ügyelő képzést.

A tanévben harminc művészetterápiás csoportfoglalkozást tartanak a Bálicsi Integrációs Nevelési és Oktatási Központban sérült, fogyatékossággal élő gyerekeknek az Új Európa Alapítvány támogatásának köszönhetően. Tavaly egyetemistáknak szerveztek önismereti csoportot, ősszel újra a fiatal felnőtteket célozzák meg művészetterápiával.

Munkájuk elismerésének is tekinthető, hogy a pécsi önkormányzat úgy döntött, hozzásegíti a szolgálatot, hogy jobb körülmények között végezhessék munkájukat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!