Mohács

2018.04.19. 16:27

Busószobrok köszöntik majd az érkezőket

A város több pontján is új busószobrokat állítanak fel a közeljövőben: a tervek szerint a Pécsi úti körforgalomnál, a Bensheim és a Deák tér között, valamint az egykori Selyemgyár udvarán is a maszkásokról mintázott alkotások lesznek láthatóak.

M. B. (Forrás: Mohácsi Újság.hu)

Mohács, 2018. február 8. Busók a mohácsi busójárás elsõ napján, 2018. február 8-án. Az UNESCO szellemi kulturális örökségeinek listájára felkerült népszokás idei rendezvényein 49 busócsoport 1350 busója és egyéb maskarása vesz részt, a kiemelt rendezvényekre legalább 80-100 ezer látogatót várnak. MTI Fotó: Sóki Tamás

A legutóbbi testületi ülésen beszélt arról Szekó József, Mohács polgármestere, hogy a város immár világszerte ismertté vált hagyományához, a busójáráshoz kapcsolódóan néhány új köztéri alkotást terveznek felállítani.

Egy pályázati program keretében már folyamatban busókat ábrázoló szoborcsoport tervezése és kivitelezése, amit a Pécsi úti körforgalomnál állítanak majd fel. A háromalakos szoborcsoport busókat mintáz, akik terelő, üdvözlő mozdulattal köszöntik a városba érkező autósokat.

A Deák tér fejlesztése, felújítása szintén küszöbön áll, amelynek részeként szintén tervben van egy köztéri alkotás felállítása. Az elképzelés szerint a Deák és a Bensheim tér között ördögkeréken ülő busók lennének láthatók, a megvalósításhoz még várják a művészek ajánlatát.

A szintén teljes átalakítás előtt álló volt Selyemgyár udvarán ugyancsak szobor emlékeztetne a busójárásra, ott a maszkások dunai átkelését szimbolizáló, bronzból készülő alkotást helyeznének el.

A téma egyébként annak kapcsán vetődött fel, hogy a Csónakháznál balesetveszély miatt kivágott nyárfák helyszínen hagyott, mintegy három méter magasságú törzsei kapcsán Balázs Balázs szobrászművész felvetette, hogy azokból busóalakokat faragna ki. Ennek kapcsán a képviselők úgy döntöttek, az önkormányzat vizsgáltassa meg, hogy a csonkokból kifaragott szobrok időtállóak lehetnek-e, s amennyiben igen, akkor pályázatot írnak ki az alkotások elkészítésére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!