Hang világnapja

2018.04.10. 12:20

Most a rekedtségre figyelnek

A Hang világnapján a hangképzési zavarokat is vizsgálják.

Mészáros B. Endre

A hang a társas kommunikáció, a testi-lelki egészség szerves részét képezi. A hang nem csupán mondandónk, érzelmeink kifejezésére szolgáló eszköz, hanem személyiségünk egy szelete is. A hangunkkal való törődés pedig legalább annyira fontos, mint egészségünk bármely összetevőjének ápolása. Ezen gondolat mentén énekesek, kórusok, énekpedagógusok, az emberi hanggal foglalkozó természettudósok, terapeuták évek óta ünneplik rengeteg országban a Hang világnapját.

A világszerte megrendezett közösségi megmozdulásoknak az a célja, hogy felhívják a társadalom figyelmét az emberi hang fontosságára, a hangnak mint kommunikációs eszköznek és kulturális produktumnak az ápolására, a hanggal foglalkozó szakmák és szakemberek támogatására. Magyarország 2013-ban csatlakozott ezen kezdeményezéshez, azóta számos helyen rendeznek minden év áprilisában valamely hanggal foglalkozó összejövetelt.

Ilyen céllal szervez most a Pécsi tudományegyetem Fül-, Orr-, Gégészeti és Fej-, Nyaksebészeti Klinikája április 18-án, szerdán, a Hang világnapja alkalmából egy célzottan rekedtséggel, hangképzési zavarral foglalkozó vizsgálati napot. A jelentkezők rekedtségének műszeres vizsgálatát végzik el, a rekedtség okát állapítják meg és terápiás tanácsadás is lesz. A vizsgálatot a Fül-, Orr-,

Gégészeti és Fej-, Naksebészeti Klinika Pécs, Munkácsy Mihály utca 2. alatti helyszínén végzik el.

A vizsgálatra jelentkezéshez előzetes időpontfoglalás szükséges a 06-72/507-368-as telefonszámon, munkanapokon 8.30-tól 15 óráig. A vizsgálat, konzultáció, terápiás tanácsadás megközelítőleg 30 percet vesz igénybe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!