foglalkozások

2018.04.02. 15:30

Programok segítik elő az innovatív gondolkodásmódot

Könyvtári órák, táborok, vetélkedők, témanapok, kulturális órák, művészeti csoport és klubfoglalkozások várnak a következő tizennyolc hónapban a villányi és környékbeli gyerekekre.

Jeki Gabriella

Közel két évig kap folyamatos, tartalmas programot ötszáznyolcvan tanuló, akik közül többen hátrányos helyzetben élnek. A Villányi Művelődési Ház és Könyvtár még két éve nyújtotta be pályázatát a „Kulturális intézmények a köznevelés eredményességéért” tárgyban, amelyen mintegy 24 millió forintos támogatási összeget nyertek el. A kedvező döntésnek köszönhetően az idei év februárjától 18 hónapon keresztül megvalósulhatnak a tervezett programok.

– Könyvtári órák, foglalkozás sorozatok, táborok, vetélkedők, témanapok, kulturális órák, művészeti csoport és klubfoglalkozások szerepelnek a terveink között – mondta Szűcs János, a Villányi Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója. – A megvalósítandó programok szerepet játszanak a gyermekek személyiség fejlődésében és képességeik kibontakoztatásában, innovatív gondolkodásmódjuk kialakításában.

A programokat a Villányi Óvoda, a Villányi Általános Iskola, a Beremendi Általános Iskola, a Magyarbólyi Általános Iskola, a Villányi Teleki Szakképző Iskola pedagógusai valósítják meg. A foglalkozások költségein kívül eszközbeszerzésre is lehetőség nyílik, több mint 2,2 millió forint értékben.

– Az óvodások és az alsó tagozatos kisiskolások körében már most nagy siker a könyvtári óra, ahol a mesék témakörét dolgozzák fel – részletezte a februárban indult program eddigi eredményeit az igazgató. – A felsősök vizsgálják például a mese és valóság kapcsolatát, a digitális világot, de irodalmi kávéházat is rendeznek, vagy épp író-olvasó találkozókon vehetnek részt.

Áprilisban indulnak környezettudatos magatartás témában a foglalkozások, ahol a diákok testközelből próbálhatják ki a kertészkedést, közülük nyolcvanan egynyári növényeket ültetnek, de a kisebbek számára az is kiderül többek közt, hogy mitől madár a madár, vagy épp, hogy merre jártak a gólyák.

Hasznos elfoglaltságok nyárra

A következő közel két évben a témanapok havonta egy alkalommal 25-25 tanulónak adnak majd hasznos és érdekes elfoglaltságot. Hamarosan pedig jönnek a nyári táborok is: június harmadik és negyedik hetében változó helyszínekkel várják a szervezők a gyerekeket. Szűcs János igazgató arról tájékoztatott, hogy összesen öt tábort tartanak, és ebből hármat Villányban. Lesz többek közt az óvodásoknak lovastábor terápiás megközelítéssel és májusban „A ló az ember társa” témanappal.

Az általános iskolások húsz-húsz fővel (alsó- és felső tagozatosok) eredhetnek a Harsány-hegyi csata nyomába, vetélkedőkkel, a helyi események feldolgozásával, sátorhelyi, siklósi látogatással, és kézműves foglalkozással.

Beremenden és Magyarbólyban úgynevezett natura tábort szerveznek, ahol a természetközeliségre helyezik a hangsúlyt, köztük a kézművességre, illetve a helyi és egyszerű alapanyagokból ételek készítésére, de sokat fognak kirándulni és túrázni is a környéken.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!