utánajártunk

2018.04.15. 11:30

Túl kockázatos volt így az azbesztbontás

Az egészségre veszélyes módon bontották az azbeszt palatetőt Pécsen nemrég – hívta fel a figyelmet egy olvasónk. Az előírások szigorúak, a szabályszegőket büntethetik a hatóságok.

Wald Kata

Védőruha nélkül, a biztonsági előírásokat mellőzve bontották az azbeszt palatetőt nemrég egy 6-os út környéki pécsi háznál – adott hangot felháborodásának a Postabontásban egy olvasónk. Mint írta, a munkások nem csak a saját, de a környéken élők egészségét is veszélyeztették.

Azbeszttartalmú palatetővel fedett házakat megyeszerte látni – a födém bontására szigorú szabályok vonatkoznak. – Azbesztmentesítés megkezdése előtt kockázatértékelés szükséges – tájékoztatta lapunkat a Baranya Megyei Kormányhivatal. A tevékenységről a munkavédelmi hatóságot értesíteni kell. Kötelező munkatervet, védőeszköz-juttatási szabályzatot készíteni, levegőszennyezettségi mérést végezni az azbeszttartalom meghatározására.

A munka megkezdése előtt a dolgozókat munkavédelmi oktatásban kell részesíteni, különös tekintettel az azbeszt rákkeltő hatására, és előzetes orvosi vizsgálat is kötelező. A dohányzást a munkaterületen meg kell tiltani, biztosítani kell olyan azbesztmentes területet, ahol a dolgozók szennyeződés nélkül enni, inni tudnak. Védőruha is elengedhetetlen, amit használat után veszélyes hulladékként kell kezelni.

Ha a munkavédelmi szabályokat nem tartják be, a hatóság szankciót szab ki. Az építésfelügyeleti hatóság akkor indít eljárást, ha a bontást kivitelezési tervdokumentáció vagy engedély nélkül végzik. A szankció figyelmeztetés, kötelezési eljárás, bírság is lehet.

Csak a bontott pala jelent veszélyt

Fontos tudni, hogy a meg nem bontott palatetőnek nincs egészségkárosító hatása, az azbesztszálak termékből történő kiszabadulása viszont veszélyes az egészségre, környezetre. Az azbeszttartalmú anyagot úgy kell eltávolítani, csomagolni, hogy közben ne morzsálódjon, törjön, porlódjon – szálmegkötőt szükséges használni. Az aszbettermékek élettartamuk végéig használhatók, de újrahasznosításuk nem lehetséges. Ha bármilyen okból eltávolítják, veszélyes hulladéknak minősülnek. Birtokosának adminisztrálásáról, környezetszennyezést kizáró módon történő átmeneti gyűjtéséről, szállításáról, valamint engedéllyel rendelkező hulladékkezelő általi ártalmatlanításról az előírások alapján kell gondoskodnia.

A szálak belégzése tüdőrákot okozhat

A tetőpalából, rongálódásának hatására, az egészségre veszélyes mikroszkopikus méretű szálak szabadulnak fel. A veszélyes azbesztet tartalmazó palák amortizációs ideje – anyagtípustól, környezeti hatásoktól függően – 20–40 év. Az azbeszt mikroszkopikus méretű, elemi szálakból áll. Ha nincs védőburkolat, a veszélyes anyag közvetlenül a levegőbe, onnan belélegezve pedig a légútba kerül. Az apróbb szálak egész mélyre jutnak a tüdőben, ahol fennakadhatnak. A bekerült, lebonthatatlan azbeszt betokozódik és több éves lappangási időt követően kóros elváltozások kialakulását idézheti elő. Az azbesztszálak belégzése azbesztózishoz, azaz a tüdőszövet hegesedéséhez, tüdőrákhoz, mellhártyadaganathoz vezethet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!