Koffeinbomba

2018.05.13. 20:00

Egy óra szárnyalás után jöhet a mélyrepülés

Ki lehet jelenteni, hogy trendivé vált az energia italfogyasztás. Ráadásul minden korosztály él vele a fiataloktól egészen az idősekig.

Bátonyi Donát, fotó: Shutterstock

Vannak, akik a koncentráció fokozása, mások pusztán az ébren maradás miatt, de akadnak olyanok is, akik csupán az ízéért kedvelik az energiaitalokat. Ugyan ez a leggyakrabban trutti-frutti ízű ital a pozitív hatását egy órán keresztül tudja csak nyújtani, sokan élünk ezzel a rövid távú koffeinbombával – az orvosi rendelőben ügyelő doktoroktól a nyugdíjas nagypapáig szinte mindenki fogyasztja, ha nem is rendszeresen, de alkalmanként biztosan.

A probléma a fiataloknál keresendő, akik gyakran túlzásba esnek, s a napi folyadékbevitelüket energiaitalok formájában próbálják fedezni. Ezek a készítmények egyáltalán nem hidratálják a szervezetet, s azon felül a magas koffeintartalmuk miatt könnyedén túl is terhelhetik a szívet. Egy tíz év alatti gyermek egészségét egyetlen energiaital is veszélyeztetheti.

A nemrég bevezetett „büférendeletnek” köszönhetően nem lehet iskolákban árusítani cukrozott termékeket. Vagyis olyan ételeket, amik meghaladják a huszonhárom, illetve italokat, amik a nyolc százalék cukortartalmat. Az energiaitalok is ebbe a kategóriába esnek. A valóságról az Apáczai Nevelési és Általános Művelődési Központ büféjének üzemeltetőjét kérdeztük.

– Való igaz, nem lehet cukortartalmú készítményeket forgalmazni egyik oktatási intézményben sem és ezt az ÁNTSZ szigorúan és rendszeresen ellenőrzi, bár kereslet lenne az energiaitalokra és az édességekre is

– mondta Szél Róbert.

Egy diákot is megszólaltattunk a témában.

– Nálunk is be volt tiltva minden cukros ital, de írtunk egy petíciót, hogy legalább a kólát hozzák vissza. Ezt arra való tekintettel fogadták el, hogy mi nagyon sokáig bent vagyunk és gyakorlunk. Energiaitalt nem lehet kapni, de nem is kifejezetten elterjedt felénk ez a trend – mesélte a Pécsi Művészeti Gimnázium és Szakgimnázium egyik tánctagozatos tanulója. – Én is csak nagyobb vizsgák előtt iszom energiaitalt, hogy felpörgessen a fellépésre.

Örömteli, hogy van előrelépés a fiatalok egészségének védelmében – ám nem lehetnek illúzióink: a fiatalokat semmi sem akadályozza meg abban, hogy hazafelé meglepjék magukat egy-egy dobozzal.

Ugrásszerűen nő az energiaszint

Az energiaital hatása körülbelül egy óráig tart, amíg a szervezet feldolgozza az italokban lévő B-vitaminoknak köszönhető gyorsan felszívódó cukrot, így ugrásszerűen növelve az energiaszintet. Az egy óra leteltével a vércukorszint hirtelen leesik, ezért fáradtnak érezzük magunkat. A koffein a szervezetünkből tizenkét óra alatt ürül ki. Azonban az elvonási tünetek csak ez után következnek. Ennek tünetei lehetnek többek között fejfájás, hangulatingadozás és ingerlékenység. A téma részleteivel foglalkozó szakértők szerint csak az extrém túlfogyasztás csökkenti a hatékonyságot, az energiaital ennélfogva nem veszélyesebb a kávénál. A napi maximum 300 mg koffein az ajánlott.

Terjed a felelőtlen fogyasztás

Az elmúlt évben hazánkban 123 embert kellett túlzott energiaital-fogyasztás miatt kórházba szállítani. Főként azok vannak veszélyben, akik nem szoktak hozzá a koffeintartalmú italok fogyasztásához, vagyis a gyermekek és a fiatalok. Az energiaitalokat általában azért fogyasztják az emberek, hogy növeljék terhelhetőségüket, például a munkahelyen vagy sportoláskor. Amerikában egy mindössze tizenhat éves lány halt meg szívrohamban, az orvosok először tanácstalanul álltak az eset előtt. Végül kiderült mi okozhatta a halálát: a lány teljesen ki volt száradva, mivel barátaival egész nap csak energiaitalokat fogyasztottak, amelyek a bennük lévő koffein miatt túlterhelték a szívét.

Képünk illusztráció.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!