környezet

2018.05.03. 14:00

Fákat telepítenének a pécsi aszfaltdzsungelbe

Már nem csak a pécsi belváros legforgalmasabb tereit és utcáit díszítik a nagyméretű dézsákban kihelyezett mediterrán növények, hanem többek között a Konzum előtti buszmegállót is.

H. Zs.

A leandereket a minap helyezték ki a városüzemeltetési cég munkatársai, akik az öntözési és ápolási feladatokat is ellátják majd a nyár folyamán.

Lapunk kérdésre Kővári János, az Ökováros Alapítvány kuratóriumi tagja elmondta, két évvel ezelőtt, az Autómentes hét kapcsán telepítették be növényekkel a csupa beton és aszfalt burkolatú Konzum előtti buszmegállót, amelynek nagy sikere volt és örömmel üdvözölték a kezdeményezést az erre közlekedők.

– Az akkori program kapcsán fogalmazódott meg az a gondolat, hogy érdemes lenne minél több csupasz buszmegállót dézsás növényekkel betelepíteni, amelyek kellemes környezetet és közérzetet teremtenek a buszra várakozók számára. Örülök, hogy ez az elképzelés most révbe ért, és dézsás növényeket telepítettek a buszmegállókba – mondta Kővári János.

A képviselő szerint költségesebb ugyan, de a hosszú távú megoldást az jelentené, ha terebélyes fákat telepítenének a belvárosi buszmegállókba, amelyek javítanák az erre közlekedők közérzetét, illetve a levegő minőségét is.

– Gyakorlatilag az egész Rákóczi úton – a Zsolnay szobortól a hatos útig – nincs egyetlen fa sem, ezért szeretnénk betelepíteni növényekkel a városnak ezt a szakaszát. A program első lépéseként a Konzum előtti buszmegállóba tervezzük a faültetést. Ez jelentené az igazi megoldást, mert a fák árnyékot is adnak, nem csak látványmegoldásként működnek – mondta Kővári János.

Tűrik a várost

A városi körülmények között jelentős mértékben ki vannak téve a fák a káros környezeti hatásoknak. A közterületi, főleg a forgalmas utak mentén lévő fák számára is „sok stresszel jár” a környezeti terhelés, ennek megfelelően várható élettartamuk is csökken, akár a felére is. Vannak azonban jó várostűrő képességgel rendelkező fajok, ilyen például az ostorfa vagy a japánakác, melyek akár nyolcvan évet is képesek élni egészségesen a mostoha körülmények ellenére is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!