Magyar Honvédelem Napja

2018.05.22. 17:30

Katonák lepték el hétvégén a pécsi belvárost

Kivonultak a katonák szombaton a pécsi Széchenyi térre, így ünnepelve a Magyar Honvédelem Napját és a Magyar Honvédség fennállásának 170. évfordulóját.

T. V.

A térre érkezve elsőként a hatalmas harci járműveket pillantották meg a honvédelem iránt érdeklődők. Konténerszállító teherautó, tank, katonai mentőautó, és még számos különleges katonai jármű várta a családokat, melyeket nem csak távolról lehetett szemlélni, a gyerekek beülhettek a vezetőülésekbe. Az eseményt bemutatók is színesítették, volt vaklőszeres katonai harcászati bemutató, kiderült, hogy mit csinál egy katona, ha rátámadnak, és minden órában aikidoztak a tér közepén külön erre a célra felállított szőnyegen. Az álcázó arcfestés is nagyon tetszett a gyerekeknek, a kezdés után kevéssel, már majdnem minden kisfiú és kislány arcát barna-zöld csíkok díszítették.

A kaposvári helyőrségi zenekar örökzöld slágerei tették még színesebbé a délutánt. Az együttes előadásában a klasszikusok mellett filmzenék is felcsendültek ezzel is szórakoztatva a közönséget. A honvédek számos fegyverfajtát mutattak be az érdeklődőknek, amit a kicsik és nagyok kipróbálhattak, szétszedhettek, összerakhattak. A bátrabbak célba lőhettek, íjászkodhattak, sőt még az airsoftot is kipróbálhatták.

A Mecsek Rádió Klub is részt vett az eseményen, a szakemberek egy 3 dimenziós lokátort állítottak fel a téren, mely segítségével analóg és digitális rádióállomások adása is vehető volt. Emellett a repülőgép-szimulátor, és a lézerfegyveres lövészet is nagy népszerűségnek örvendett a gyerekek körében. A délután folyamán legjobban a katonai hagyományőrzők lovas felvonulását várták a kicsik. Közel harminc ló és lovasa töltötte meg a teret, öt történelmi kor honvédőinek szellemét felidézve ezzel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!