kútfúrás

2018.05.12. 20:00

Már most vízkorlátozást rendeltek el Mágocson

A kutakból történő folyamatos kitermelés ellenére nem sikerül elegendő vizet biztosítani a baranyai kisvárosban, ezért május harmadikától vízkorlátozást vezettek be.

Zsigmond József

A Mezőföldvíz Kft. vízszolgáltató cég a közleményében leírta, hogy jelenleg a település vízigénye nagyobb mint a kitermelhető vízmennyiség, ezért vízkorlátozást kell bevezetni annak érdekében, hogy elegendő víz álljon rendelkezésre a lakosság számára. Arra kérik az önkormányzaton keresztül a helyi polgárokat, hogy a vízkorlátozás ideje alatt a vizet locsolásra, autómosásra, medencetöltésre ne használják.

Tegnap megkerestük a cég főmérnökét, Éreth Attilát, aki közölte, hogy 2012 májusától vannak jelen a városban, ám ilyen rendkívüli korlátozást még soha nem kellett bevezetniük. Mint elmondta, olyan vízkitermelés volt az elmúlt hónapban, ami jóval meghaladta a korábbi bármely időszakot. Április hónapban több mint 13 ezer köbméter víz fogyott, máskor körülbelül 7-9 ezer köbméternél megállnak. Feltételezik, hogy rendkívül sok vizet használtak a szántóföldi művelésekhez, permetezésekhez, illetve a helyi lakosság a kerti locsoláshoz. Úgy tudjuk, nagyobb meghibásodás nem történt a városban, ami miatt ilyen sok víz folyhatott volna el.

A főmérnök elmondta, hogy folyamatban van egy új kút fúrása Mágocson. Most történik a kivitelező kiválasztása, az ajánlattevés határideje május tizenegyedike. A kivitelező kiválasztása és a szerződéskötés megkötése után júniusban elkezdődhetnek a munkálatokat. Remélhetőleg augusztusra el is készül, aminek köszönhetően megszűnnek az ilyen jellegű problémák.

Volt már ilyen

Tavaly június végén Szászváron rendelt el vízkorlátozást a település polgármestere a Baranya-Víz Zrt. szolgáltató kérésére. Ott a helyi kút alacsony vízállása és a magas nappali hőmérséklet miatt megnövekedett vízfogyasztás végett volt szükség az óvintézkedésre. Szórólapokon hívták fel a lakosok figyelmét, hogy tilos az ivóvízzel való locsolás és medencék ivóvízzel való feltöltése. A korlátozás betartását szakemberek ellenőrizték.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!