időjárás

2018.05.09. 14:00

Száztizenhét éve nem volt ilyen meleg az áprilisunk

Januárban még tavaszias volt az idő, majd márciusban beköszöntött a tél, amit a nyár váltott fel. Röviden így lehet jellemezni az elmúlt hónapok időjárását. Annyira nem is szokatlanok az efféle anomáliák.

Zsigmond József

Valahogy egyre gyakrabban érzi úgy az ember, megbolondult az időjárás. Az idén januárban tavaszias idő volt, majd március közepén havat lapátoltunk, szánkóztunk, és alig vártuk, hogy újra kisüssön a nap, ébredezzen, zöldbe öltözzön a természet. Aztán tavasz helyett érkezett is a nyár. Sorra dőltek meg a hőmérsékleti melegrekordok, áprilisban mintegy tizenöt, míg május első napjaiban harminc fok feletti napi csúcshőmérsékletet is rögzítettek a meteorológusok.

– Természetesen volt már máskor is ilyen meleg ebben az időszakban, azokból az évekből származnak a jelenleg érvényben lévő napi rekord hőmérsékletek – mondta el Berceli Balázs, az időkép.hu meteorológusa. – Csak hogy néhány példát említsek, a közelmúltban például 2003-ban és 2012-ben is hasonlóan meleg volt, de 1946 ezen szakasza is ilyen időt tartogatott.

Az elmúlt időszakban hazánkban délies áramlás volt a jellemző, így a Földközi-tenger térsége felől érkezett a meleg levegő.

A következő napokban még mindig többfelé jellemző lesz a harminc fok körüli, helyenként ezt meghaladó csúcshőmérséklet, majd vasárnap pár fokkal mérséklődhet a meleg, de ekkor is még 24-28 fok közötti maximumokra van kilátás. A jövő hét elején újabb pár fokkal mérséklődhet a nappali felmelegedés, és ekkor az évszaknak megfelelő nappali hőmérsékletek lehetnek jellemzőek.

Egyes külföldi meteorológusok előrejelzései szerint Közép- és Kelet-Európában a szokottnál is melegebb és szárazabb lehet a május, a déli régióban pedig még nagyobb esély van a hőhullámokra. Az előrejelzések alapján Magyarországon is áprilishoz hasonló meleg, inkább nyárias májusra készülhetünk. A nyugati és délnyugati országokban viszont a normálisnál hűvösebb időjárásra van kilátás, csak az angolok és a franciák élvezhetik alkalmanként a szokásos kora nyári meleget.

– Egész májusra nem lehet előrejelzést készíteni, nagyjából négy-öt nap az az időtáv, amire pontosabban lehet látni, ezen túl már sok bizonytalansággal terheltek a számítások a légkör kaotikus viselkedése miatt – mondta Berceli Balázs. – Csupán statisztikai jellegű előrejelzést lehet készíteni az elmúlt évekből kiszámolt átlagai alapján – tette hozzá.

A legmelegebb tavaszkezdés, amit eddig itthon rögzítettek

Több mint 4,5 Celsius fokkal volt melegebb az idei április a szokásosnál – számolt be róla saját Facebook-oldalán az Országos Meteorológiai Szolgálat a minap. Mint kiemelték, 1901 óta ez volt a legmelegebb április. Az április havi középhőmérséklet országos átlagban több mint 15,6 fok volt. A hónap során csupán egy rövid időszakban süllyedt az átlag alá a középhőmérséklet, április elsején és másodikán. Országos átlagban április 29-én volt a legmelegebb, a középhőmérséklet ekkor 21,4 fok volt. Kiemelték továbbá, hogy áprilisban mintegy tizenöt hőmérsékleti melegrekord dőlt meg. A klímatörténeti feljegyzések szerint 1800-ban is a télies márciust nyárias április követte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!