váltani kell

2018.06.18. 14:00

A végét járja már a horgászigazolvány, plasztikkártya jön

Megszűnik a horgászigazolvány a jövő évtől, helyét a Magyar Horgászkártya váltja fel. Cél többek között a nyilvántartás egyszerűsítése – az újításnak sokan nem örülnek.

Wald Kata

Megszűnik a horgászigazolvány a jövő évtől, helyét a Magyar Horgászkártya váltja fel – a plasztikkártya 2200 forintba kerül, és öt évig lesz érvényes. Az újításnak sokan nem örülnek – a lapunkat felkereső horgászok nemcsak a kártya árát kifogásolják, de azt is, hogy az adószámukat is meg kell adniuk az igényléshez. Egyben nehezményezik, hogy az újításról hozott döntés előtt a horgásztársadalom véleményét nem kérték ki.

– A horgász szervezetekkel való folyamatos egyeztetések és a kormány által kezdeményezett 2018. évi, a horgászat jövőjéről tartott konzultáció is megerősítette, hogy a horgászok a fejlesztések mellett fontosnak tartják a hiteles nyilvántartást és ennek eszközeként a plasztikkártya bevezetését, mely intézkedés egyértelmű, 98 százalékos támogatottságot kapott – áll a Magyar Országos Horgász Szövetség közleményében.

Az adószám, mint egyedi azonosító lehetővé teszi a horgászok egyértelmű és pontos beazonosítását – ezért szükséges. A plasztikkártya már szeptember 1-jétől igényelhető lesz, és 2019. január 1-jét követően azonnal kiváltja a jelenlegi papíralapú horgászigazolványt, majd a kapcsolódó elektronikus alkalmazásokkal fokozatosan egyszerűbbé, gyorsabbá, átláthatóbbá teszi az ügyintézést és az adminisztrációt.

A személyre szabott Magyar Horgászkártya bevezetésével megvalósuló, a legszigorúbb adatvédelmi elveknek is megfelelő elektronikus nyilvántartás a horgászok azonosításában ad segítséget, egyben megteremti az állami horgászjegyek kiadásának alapját és a naprakész egyesületi tagnyilvántartást is.

A kártya mögötti adatbázis segítségével fokozatosan az összes eddigi papíralapú horgászokmány és dokumentum – mint az egységes szövetségi hozzájárulási bélyegek, az állami horgászjegy, területi jegyek – kiválthatóvá válik, legtovább a papíralapú fogási napló fennmaradása várható.

Szeptembertől már lehet igényelni

A Magyar Horgászkártya 2018. szeptember 1-jétől már igényelhető lesz, online regisztrációs felületen. Kiváltása szeptember 1-jétől opcionális, 2019. január 1-jét követően pedig az egyesületi tagságra kötelezett horgászok esetében a horgászat gyakorlásának, egyben az egyesületi tagság létesítésének, megújításának, az állami horgászjegy kiváltásának az általános és előzetes feltétele lesz. A MOHOSZ a horgászkártya kiváltásából származó bevételeket kizárólag az elektronikus regisztrációt is biztosító komplex informatikai rendszer, az Egységes Horgász- és Horgász Szervezeti Informatikai Szolgáltató és Támogató Program (HORINFO) fejlesztésére, a felhőalapú adatnyilvántartás létrehozására, valamint a projekt sikeres lebonyolításához szükséges költségek fedezésére, továbbá a horgászok ösztönzőinek biztosítására használja fel. Az előrehozott regisztráció fő célja, hogy a regisztrációk időben jobban eloszoljanak és így ne az év elején összpontosuljanak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!