bányászok

2018.06.09. 13:30

Együtt ünnepeltek az uránosok

Az új emléktábla tiszteleg az elhunyt bányászok előtt is.

H. Zs.

Kilencedik alkalommal találkoztak a hétvégén a volt MÉV III.-as üzem dolgozói Kővágószőlősön, az Újtelepi emlékkőnél a Zsongorkő Baráti Kör meghívására. Az ünnepi program keretében emléktábla-avatással és koszorúzással tisztelegtek az egykori kollégák, bányabalesetben elhunyt társaik emléke előtt.

– A most felavatott emléktábla kettős célt szolgál – mondta el az ünnepségen Varga Géza, a Zsongorkő Baráti Kör elnöke –, szeretnénk, ha ezen a forgalmas helyen minél többen állnának meg és vetnének egy pillantást erre a kőre. A ma itt élőknek, illetve a környéken lakók többségének már nem sok emléke van az egykori bányákról, de ez a tábla segíthet felfedezni, milyen sokat is jelentett ez az iparág Kővágószőlősnek és a környező településeknek. Emellett ez egy emlékhely is, százhuszonegy társunk előtt tisztelegve, akik az uránbányászat 43 éve alatt munka közben életüket vesztették.

Aszép közös ünnepség részeként az általános iskola Bánya Manó csoportja bányász díszegyenruhát kapott ajándékba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!