graffiti

2018.06.29. 11:30

Önjelölt üzengetők csúfítják el a várost

Évente néhány száz graffitivel, falfirkával gyarapszik a város. Kamerarendszerrel, járőrökkel próbálják visszaszorítani az önjelölt „utcai művészeket”.

Zsigmond József

Sok olvasói panasz érkezett a várost elárasztó graffitik miatt. A napokban a tettyei romok közelében található kilátót „szépítették” fel az ügyes kezek. Korábban a Természettudományi Múzeum falára írta fel valaki szerelme nevét, szép nagy betűkkel. Olyan érzése van az embernek: lassan elárasztják a várost a falfirkák.

– A városüzemeltetési társaság és a közterület jelzései alapján Pécs továbbra sem fertőzöttebb graffitivel, mint öt-tíz évvel ezelőtt volt, sőt, a falfirkák száma visszaszorult köszönhetően a térfigyelő kamerák fejlesztésnek, a járőröknek – közölte megkeresésünkre a Biokom Nonprofit Kft. sajtóosztálya. – Mára kijelenthető: a baranyai megyeszékhelyen a hasonló nagyvárosokhoz képest kisebb mértékben borítják falfirkák az épületeket – tették hozzá.

A közterület-felügyelet és a rendőrség munkatársai végzik az ellenőrzéseket, az esetleges büntetések kiszabása is az ő feladatuk. A rongálókat főként akkor sikerül lebuktatni, amikor szemtanú vagy térfigyelő kamera rögzíti a károkozást, amelyre az utóbbi időben már egyre többször van példa.

Ennek ellenére szomorúak azok az új, akár emblematikus épületeken is megjelenő firkák, amelyek az elmúlt hónapokban tűntek fel. A város a térfigyelő kamerahálózat további jelentős bővítését hajtja végre hamarosan, ettől remélhető, hogy kevesebben veszik a bátorságot a graffitik felfestéséhez is.

Speciális réteggel vonják be az épületet

A graffitik eltávolítása az évek alatt jelentősen egyszerűsödött. Az újonnan felújított ingatlanok esetében speciális anyaggal vonják be a falat, mely nem engedi a falfirkafestéket beszivárogni a felületi rétegbe, ezért az könnyebben, például egyszerű mosással eltávolítható. A városüzemeltetési társaság minden esetben gondoskodik a megfelelő eljárás megindításáról, amennyiben a bűncselekménnyel okozott kár összege meghaladja az ötvenezer forintot; ennél kisebb kárösszeg esetén, amennyiben az elkövetőről adatok állnak rendelkezésre, amennyiben egyéb bűncselekmény gyanúja is felmerülhet (környezetkárosítás, természetkárosítás) feljelentést tesznek a rendőrségen ismeretlen tettes(ek) ellen.

Pályázatot hirdet az idén is a MÁV

„A vasúttársaság nem kíván felületet biztosítani a graffitiseknek, viszont támogatja az olyan civil kezdeményezéseket, amelyek például egy aluljáró vagy egy falfelület igényes díszítését célozzák meg” – mondta el a Dunántúli Napló megkeresésére a vasúttársaság sajtóosztálya. Tavaly a Magyar Államvasutak Zrt. a „Színezd újra! Alkotói Napok 2017” címmel hirdetett falfestési pályázatot tíz-tizenhat éves tanulók és kísérőtanáraik számára. A vasúttársaság a gyermekek alkotásaikkal színesíthetik két fővárosi (Kőbánya-felső, Hűvösvölgy) és két vidéki (Monor, Füzesabony) vasútállomás gyalogos aluljáróinak falfelületeit. Mint megtudtuk, hamarosan megjelenik egy hasonló kiírás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!