Mohács

2018.07.23. 11:30

Ezrek ettek a mesteri halászléből

Az éjszaka hirtelen érkező eső sem tudta elrontani a II. Duna menti Halfesztivál résztvevőinek a hangulatát, még akkor is több ezren mulattak a mohácsi utcákon. Illés Richárd, a Mohácsi Német Önkormányzat tagja, az esemény főszervezője szerint olyannyira jól sikerült, hogy a tervek szerint jövőre már két napon át tart majd a fesztivál.

M. B. (Forrás: Mohácsi Újság.hu)

Fotó: Laufer László

Szabadtéri rendezvények esetén az egyik legnagyobb bizonytalansági tényező mindig az időjárás, nyáron ha nagyon meleg van, az a baj, ha vihar fenyeget, akkor meg az. A szombaton rendezett II. Duna menti Halfesztivál résztvevőit azonban sem előbbi, sem utóbbi körülmény nem tudta megzavarni, délutánra megteltek a halászlé és más halétkek főzésére kijelölt utcák.

– Bár nagyon nehéz megbecsülni a vendégek számát, de úgy gondolom, legalább ötezren voltak – nyilatkozta lapunknak Illés Richárd. – Közülük nagyon sokan vállalkoztak főzésre is, harminc százalékkal több sörpadot foglaltak le idén az asztaltársaságok, mint tavaly.

Az idén újdonságokkal is előrukkoltak a szervezők, ilyen volt például a halárusok utcája, ahol a mohácsi halászlé mellett különféle halból készült ételek is megvásárolhatók voltak. A fesztivál egyik kiemelt résztvevője volt idén a Magyar Halkolbász Lovagrend, a Millenniumi Emlékmű környezetében kialakítottak egy nemzetközi halgasztro udvart is. Érkeztek halfőző mesterek a rendezvényre a többi között Szigetszentmiklósról, Kopácsról és Csúzáról, valamint Bezdánból is.

 

Újdonság volt az is, hogy akik akarták, megmérettethették halfőző tudományukat, zsűrizték az étkeket legkiválóbb halászlé, illetve legkiválóbb halétel kategóriában, valamint díjazták a legszebben terített asztalt is. Az abszolút győztesnek járó vándorserleget egy évre a Mohácsi Polgárok Olvasóköre vihette haza.

A közönség szórakoztatásáról német nemzetiségi zenekarok és tánccsoportok, helyi együttesek, illetve Badár Sándor humorista és Wolf Kati gondoskodott. A programokat nem az időközben megérkezett eső, hanem az utcabál zárta.

– A vihar sem tudta elrontani a mulatozók kedvét, az esőben is nagyon sokan táncoltak tovább – mondta Illés Richárd. Hozzátette: olyan jól sikerült a fesztivál, hogy terveik szerint jövőre már kétnapos lesz a rendezvény.

– Az Agrárminisztérium azon dolgozik, hogy a jelenleg fejenként 5,7 kilogrammos éves magyarországi halfogyasztás minél előbb megduplázódjon – mondta Nagy István agrárminiszter szombaton Mohácson. Emlékeztetett arra, hogy a fogyasztási célú hal áfatartalma az idén januárban 27 százalékról 5 százalékra mérséklődött, jól támogatva a szaktárca törekvését. Kifejtette, hogy 2020-ig 15,5 milliárd forint áll rendelkezésre a halgazdálkodás fejlesztésére, a halfogyasztást ösztönző marketingtevékenység segítésére. Nagy István örvendetesnek nevezte, hogy egyre több rendezvény népszerűsíti a halfogyasztást, valamint a Duna menti halételek sokszínűségét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!