Baranya körkép

2018.07.31. 07:00

Kánikula: az esti órákban sem frissül fel jelentősen a levegő

Aki mostanra időzítette a nyári szabadságolását az jól járt, hisz az idei nyár eddigi legforróbb napjai következnek.

Zsigmond József

Az idei év sem marad el kánikulai napok nélkül. Igaz kicsit megkésve, de július utolsó napján és az elkövetkezők napokban a hőmérő higanyszála a 36 fokot súrolja majd. Az Országos Meteorológia Szolgálat az elkövetkező három napra több megyében is narancssárga riasztás adott ki a hőség miatt, mert az esti órákban sem lesz hűvösebb 25-27 foknál. Kiesebb felüdülést az élénk, időnként megerősödő légmozgás és a lokális jellegű záporok, zivatarok hozhatnak a hét közepén.

Pécsen már megszoktuk, hogy ha beköszönt a nyár, kihelyezik a permetkapukat, amit az elmúlt évben pécsi egyetemisták tervei alapján készített el a Tettye Forrásház Zrt.. Idén az elsőt a Széchenyi téren üzemelték be, már a fesztiválok – POSZT, Zsolnay Fényfesztivál – ideje alatt, aminek eddig tegyük hozzá, a szélsőséges időjárás miatt nem sok dolga volt. A vízszolgáltató cég előrelátó lehetett, mert az elmúlt hétvégén Uránvárosban és Kertvárosban is beüzemeltette a kapukat, ami a mostani hőségben felüdülést nyújthat az arra járóknak.

Mint megtudtuk, a szeszélyes nyár a vízfogyasztásban is megmutatkozik: a korábbi szezonokhoz képest kevesebb, összesen 1,3 milliárd liter ivóvíz fogyott nyár eleje óta a pécsi vízhálózatból. Idén június elsején volt az eddigi csúcs, ekkor több mint 30 ezer köbméter vizet használtak el a felhasználók, de ez meg sem közelíti a szolgáltató kapacitását.

A megye más városaiban, településein is hasonló a helyzet, eddig a vízellátásban sehol sem volt fennakadást. Tavaly Pécsváradon és Szászváron kellett egyedül elrendelni vízkorlátozást.

És egy-két jó tanács: ilyenkor fogyasszunk több folyadékot. Lehetőség szerint 11 és 15 óra között ne tartózkodjanak a napon, és amennyiben lehetséges a legmelegebb órákban kerüljük a megterhelő fizikai munkát.

A kánikulai napokból él Orfű

A megye elég jól el van látva strandokkal, fürdőkkel, talán a pécsieknek akad egy kis hiányérzetük. Ilyenkor elég sokan a magyarhertelendi, a szigetvári, a siklósi, a sellyei, a harkányi medencékben frissülnek fel. Sok pécsi, ha nem a Hullámfürdőben vagy a Pollack Strandon szeretne egy kicsit csobbanni a hűsítő vízben és az ideje is engedi, akkor a közeli Orfűre utazik.

– Sűrűn vannak közkutaik, mondhatnák amerre a turisták járnak és a falu közepén, van egy nagy tó – kezdte viccesen a beszélgetésünket Füzyné Kajdi Zita, a település vezetője. – Mi ebből élünk, a kánikulai napokból. Jönnek is a pécsiek rendesen.

Mint elmondta, a víz minősége kiváló, kéthetente ellenőrzi a hatóság. Egy kicsit tart a hétvégétől a polgármester, hiszen augusztus negyedikén és ötödikén tartják a Pécsi-tó körbefutását és a tó át- és körbeúszását, de reméli így is sokan érkeznek a megmérettetésre. Tavaly a két eseményen közel ezer ember vett részt. A legfiatalabb úszó hatéves volt, míg a legidősebb induló jóval hetven fölött járt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!