junior újságíróműhely

2018.07.23. 10:45

Művészet, vagy inkább kőkemény vandalizmus?

Egyre több graffiti színesíti Pécs utcáit is, ez azonban azon kívül, hogy tönkreteszi az épületek eredeti kinézetét, sok városlakó nemtetszését is kiváltja.

Molnár B. Dóra

A falfirkák eltávolítása kicsit sem olcsó és könnyű mulatság a városvezetés számára, ráadásul a graffitizők szinte azonnal újrafestik képeiket, ezért hosszú távon nem kivitelezhető minden egyes felfestett vonal levakarása, vagy lefestése.

A graffitizés hosszú múlttal rendelkezik, már az ókorban is létezett ez a fogalom. Mára ez a jelentés átalakult, a festékszóró spray-vel készített rajzokat, írásokat értik alatta. A legtöbb ember csak az úgynevezett „tag”-eket ismeri, melyek lakóházak, buszmegállók, templomok és hasonló középületek falain láthatók. Ezek többnyire a festő neve, egy banda neve, vagy üzenetek, kisebb képek lehetnek. Az alaktalan formák mellett azonban hatalmas művészi képek is találhatók az épületeken, vonatokon, amik bár egyesek szerint néhol javítják a házak, vagonok megjelenését, továbbra is illegálisak és rongálásnak számítanak. A magyar Büntető Törvénykönyv szerint egy graffiti az eltávolítását fedező pénzmennyiségtől függően változó büntetést von maga után, ami 1–8 év szabadságvesztés is lehet.

A graffitizni vágyó művészek számára viszont vannak legális falak, amelyekre bátran festhetnek, amit csak szeretnének. A Pillangóhatás Pedagógiai Program és a Színes Város Mozgalom 2012-es pályázatán a Pécsi Művészeti Gimnázium és Szakközépiskola is a nyertesek között volt, ennek keretében a gyerekek festették le az iskola közelében található bolt egyik falát. Budapesten több ilyen fal is található, többek között a Filatorigát hévmegállónál is, ami nagy látogatottságnak örvend a turisták és a fal előtt fotózkodni vágyók által.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!