postabontás

2018.07.27. 08:35

Sokat kell várni a zárójelentésre

Az egészségügy minisztere a minap kijelentette, hogy a magyar egészségügy világszínvonalú. Nincs okunk kételkedni abban a szellemi felkészültségben, a kutatási eredményekben, eszközökben és szándékokban, amelyek ezt a kijelentést igazolják. Ám ami az egészségügy szervezettségét, a betegek fogadását és ellátását illeti, ott már kereshetünk – és sajnos találunk is – hiányosságokat – írja egyik olvasónk.

bama.hu

Rendszeresen járok a PTE egyik klinikai szakrendelésére, ahol a felkészült, igen jó hírnévvel és eredményekkel dicsekedhető szakorvos elvégzi rajtam a szükséges teendőket. Miután azonban nincs asszisztense, segítője, egyedül kénytelen a számítógépen regisztrálni tevékenységét, leírni teendőimet, megadva utasításait.

Csakhogy! Miután a szakorvos nemcsak ambuláns feladatokat lát el, de osztályán kell munkája javát kiteljesítenie, kevés ideje van arra, hogy a számítógépbe vitt adatokat, orvosi szakvéleményt, zárójelentést letisztázza, postakész állapotba hozza és azt a beteg számára kiküldje. Így fordulhat elő például, hogy a beteg szakorvosi vizsgálata februárban történik meg, de a zárójelentést csak április végén, közel két hónap múlva kapja meg.

Ráadásul a zárójelentésben a teljes vérkép adatai is benne vannak, így a beteg, ha időközben más szakorvost kell felkeresnie, újabb vérvételnek van kitéve. Holott az a vérkép, amelyet csak hónapok múlva kap meg, felhasználható lenne a beteg javára. A világszínvonalra tehát ebben a tekintetben még várnunk kell egy kicsit.

B. A.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!