Nagyharsány

2018.08.09. 17:15

A Harsány-hegyi csatát idézi meg

Új szoborral bővül az emlékpark, az alkotás a 1687. augusztus 12-én lezajlott Harsány-hegyi csatát idézi meg.

Zs. K.

A szoborpark népszerű a kirándulók körében (fotó: DN)

A „Találkozások” címet kapó emlékmű Németország hozzájárulása a nagyharsányi emlékparkhoz. Beregszászi József nagyharsányi és Takáts Gyula villányi polgármester meghívására most vasárnap Volkmar Wenzel nagykövet és Wolf Illner katonai attasé közösen avatja majd fel az emlékművet. A településvezetők, a Honvédelmi Minisztérium képviselői, valamint az emlékművet elkészítő művész, Carolin Schwarzhuber is részt vesz a rendezvényen.

A Harsány-hegyi csata a szakértők szerint a Magyarországot a török megszállás alól felszabadító döntő jelentőségű ütközetek egyike. 1687-ben a Lotaringiai Károly vezette császári sereg összesen 50 ezer katonája csapott össze a mintegy 60 ezer főt számláló oszmán sereggel. A török támadást sikeresen visszaverték, Lajos badeni őrgróf és Miksa bajor fejedelem győzedelmes ellentámadásra vezette a seregeket. A császári oldalon a korabeli krónikák szerint csupán 600 katona esett el, míg a török sereg mintegy 10 ezer katonája veszett oda.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!