második esély

2018.08.25. 14:00

Akár el is tekinthet a bírságtól a NAV

Augusztustól változik a rendszer a NAV-os mulasztások kapcsán. Ha az ügyfél minden tőle telhetőt megtett az adatszolgáltatás érdekében, megúszhatja a bírságot.

W. K.

Augusztustól az adózó magatartásán múlik, hogy kap-e bírságot a NAV-tól az elmulasztott, vagy késedelmes, hibás online számlaadat-szolgáltatás miatt.

Mint ismeretes, július végéig volt biztosított a szankciómentesség, ha az ügyfél regisztrált az Online Számla rendszerben és az adatszolgáltatást ugyan utólag, de legkésőbb a hónap végéig teljesítette a NAV felé.

A szankciómentes időszak lejártával az adatszolgáltatási kötelezettség elmulasztása, késedelmes, hiányos, hibás vagy valótlan adattartalmú teljesítése mulasztási bírságot vonhat maga után.

Ha a számlák adatainak online beküldése továbbra sem biztosított, az adóhatóság azt vizsgálja, az adózó megtett-e minden tőle telhetőt a felkészülés és az adatszolgáltatás teljesítése érdekében – például regisztrált-e, megindította-e a szükséges fejlesztéseket. A NAV a körülmények mérlegelését követően dönt – ha az adózó minden tőle telhetőt megtett, akár el is tekinthetnek a szankcionálástól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!