Szaporca

2018.08.13. 14:00

Jól ment a birkaterelés

Az Ős-Dráva Látogatóközpont már harmadik alkalommal adott otthont a magyar pásztorkutyák terelőversenyének, melynek célja a pásztor hagyományok megismerése és megőrzése.

Zsíros Krisztina

A kutyák terelési képességi mérettettek meg szombaton az Ős-Dráva Látogatóközpontban – a kutyáknak egy akadálypályán kellett végigvezetniük egy birkanyájat.

– A hangsúly a pásztor és a kutya együttműködésén van, az értékelésnél ez a fő szempont, a terelési ösztönpróbán viszont azok a kutyák vettek részt, akik még nem láttak birkákat, de fajtájukból adódóan a vérükben van – mondta Keve Gábor, a Duna-Tisza Magyar Pásztorkutyás Hagyományőrző és Sportegyesület elnöke.

– Nem a helyezés a fontos. Mi elsősorban azért jöttünk, hogy tapasztalatot szerezzünk, hiszen ez még csak a második minősítő versenyünk – árulta el Lennert László, aki egy fehér szőrű, Csipkebogyó Cinkos nevű mudival érkezett Gödöllőről. Mint mesélte, a verseny elején három birka is megfejelte a kutyát, akit az elejétől fogva arra tanítanak, hogy ne bántsa a birkákat, ezért az akadálypálya egy részén elég sok időt töltöttek, amíg Bogyó ugatásával rávette az állatokat a feladatra.

– Az a fontos, hogy magunkhoz képest milyen teljesítményt sikerül elérnünk. Ez a kutya az idén most látott harmadszor birkát, mivel 13 hetes kölykei foglalták le az idejét – mondta Vanyó Sándor, aki Szegedről érkezett. Minimum 170 kilométert kell utaznia a nagyvárosból, hogy a terelést tudják gyakorolni – teljes nevén – Tápai Tekergő Derce nevű mudijával. Derce apja egész életében marhák mellett dolgozott, 17 éves volt, amikor este behajtott és másnap nem ébredt fel.

– Szeretnénk fenntartani azt, amire ezeket a kutyákat kitenyésztették az őseink. Sajnos a használatra kitenyésztett kutyafajták alól kiesett a munka. Tudjuk azt, hogy nem mindenkinek van lehetősége tereltetni az állatot, de aki pásztorkutyát választ maga mellé, annak kötelessége valamivel foglalkoztatni őt – tette hozzá Vanyó Sándor.

A pécsi Péterfia Zoltán Árkosligeti Kócos Asszonyka (hívónevén Rege) nevű pumijával időnként Szaporcán gyakorolja a terelést. Pásztorok kezén is kevesebb pumi van, ezért is választották ezt a kutyafajtát.

– Tavaly a Hortobágyon a legjobb kezdő kutyának szóló címet Rege nyerte el. Megkérdeztem akkor az egyik pásztort, hogy mit kellene csinálnom a kutyával, hogy jó legyen. Rám nézett, majd a kutyára is, ezután pedig azt mondta: „a kutya az jó”. Tehát nekem kell megtanulnom, hogy hova állok, merre mozdulok. Mindig az érdekel, hogy a kettőnk viszonya hogyan alakul – mesélte a pécsi férfi.

A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóságának munkatársai a rendezvény kísérőprogramjaként gyereksarokkal, természetismereti foglalkozásokkal, állatsimogatóval, kézműves piaccal készültek a látogatóknak, akik még az íjászatot is kipróbálhatták.

Hamarosan jön a bajnokság döntője

A Magyar Országos Terelőbajnokság négy minősítő fordulóból és egy döntőből áll.

A szaporcai verseny a hajdúhadházi, a Veszprém megyei salföldi, valamint a bugaci megmérettetés után a negyedik, tehát az utolsó minősítő forduló volt. Ezeken a fordulókon kisbojtár (kezdő kategória), bojtár, öregbojtár és számadó osztály kategóriában mérettetnek meg a pásztorkutyák. Aki a terelőversenyen kitűnő minősítést szerez, az automatikusan jogosult lesz a döntőben való részvételre.

A szaporcai terelőversenyen kisbojtár, bojtár és számadó osztályban kategóriánként 3-4 induló vett részt. A döntő szeptember elején lesz a Hortobágyon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!