Albérlet az Elm utcában

2018.08.30. 20:00

Már teljesen elszálltak az árak az albérletek piacán

Ahogy közeledik az új tanév kezdete, úgy élénkül meg az albérletpiac is. Egyre-másra jelennek meg a kiadó lakások, és az albérletet keresők széles kínálatból választhatnak. És hogy miért nem elégedett mindenki? A kérdés két irányból is megközelíthető.

M. Z.

Pécsett egy albérlet átlagos havidíja 100 ezer forint körül mozog. Ebben ugyanúgy benne van a viszonylag kevéssé keresett Árpádváros, mint a legfelkapottabb Egyetemváros. Ez a havidíj őrült magas összeg, ha a magyar átlagfizetéseket vesszük figyelembe. Mondják is a rossz nyelvek, hogy az árak nem is ahhoz, hanem a Pécsi Tudományegyetemre csábított külföldiek pénztárcájához vannak igazítva. Mindemellett egyre erőteljesebb túlkínálat mutatkozik a piacon. Az elmúlt egy-két évben tucatjával épültek társasházak az egyetem frekventáltabb épülettömbjei környékén – elég csak egy körsétát tenni az orvostudományi kar Szigeti úti főépületét övező utcákban –, és ezek jelentős részébe nem a tulajdonosok, hanem albérlők költöznek. Ráadásul viszonylag alacsonyak a jelzáloghitel-kamatok, megéri ingatlanba fektetni.

Gondolhatnánk, hogy a konkurencia leveri az árakat, de a valóság nem ezt tükrözi. Az új építésű lakások berendezésével, felszereltségével tartani kell a lépést, így aki szeretné gyorsan kiadni a saját használtját, általában kénytelen befektetni. Egy fürdőszoba, egy konyha felújítása, a divatos bútorok pedig több százezres tételt jelentenek – és ez beépül az árba.

Így viszont csökkennek a különbségek a különböző pécsi városrészek árai között. Hatvan-hetvenezer környékén már nem is igen hirdetnek, még a kevésbé frekventált kertvárosi városrészekben is megkérik a havi nyolcvanat. A vasúttól északra kilencvenet, a 6-os út után pedig elszabadulnak az árak, és röpködnek a százasok. Az Egyetemváros és Szigeti külváros, valamint a közvetlen Belváros a legkeresettebb környék, arrafelé egy szépen felújított, másfél szobás panellakásért is elkérnek 120 ezer forintot. És ott viszonylag gyorsan el is kelnek. Meglepő módon Uránváros viszonylag kiesik a pixisből, az albérletpiacot eltartó egyetemisták valamiért nem szívesen költöznek ki oda, – tudtuk meg Ert Dánieltől, a Student Service vezetőjétől. De ha telítődik az egyetemi campusok környéke, valószínűleg az ottani lakások is elkelnek.

Kiadó lakások aránya (Ft/hó)

0 – 60 e Ft 1%

61 – 90 e Ft 25%

91 – 120 e Ft 47%

121 – 150 e Ft 17%

151 – 180 e Ft 5%

181 – 210 e Ft 1%

211+ e Ft 4%

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!