Szentlőrinci Vágta

2018.08.01. 14:00

Rátermett lovasok mérhetik össze tudásukat

A Szentlőrinci Vágta egyre nagyobb népszerűségnek örvend, ez idén sem lesz másképp.

T. V.

A jubileumi huszonötödik Szentlőrinci Gazdanapok ad otthont a Budapesten rendezett híres Nemzeti Vágta előválogatójának, a Szentlőrinci Vágtának. A lovasok versenye augusztus 12-én délelőtt kezdődik, míg a döntő délután lesz a Baranya Megyei Vállalkozói Központ Vásárcentrumában, a vágtapályán.

Néhány évvel ezelőtt a Nemzeti Vágta szervezői áttekintették a válogatók helyszíneit, így szűkült a regionális versenyek köre. Azonban a szentlőrinci pálya megszerezte a jogosultságot, hogy az Elővágtasorozat egyik kiemelt állomása maradjon, ennek köszönhetően a rendezvény és a verseny rangja is emelkedett.

A 2017-es előfutamon az első helyen Szentlőrinc színeiben Bagonyi Gergely végzett Déva Szándék nevű lovával, akinek tulajdonosa Illés József Szentlőrincről. A második helyezett Sellye színeiben Bányavölgyi Donáta lett, a ló Szélvész névre hallgat és gazdája szintén Illés József. A harmadik helyet Kővágószőlős színeiben Tankó József nyerte el, aki egyben a bronzérmes ló, Néró tulajdonosa is. A hatodik Szentlőrinci Vágta három versenyzője a fenti sorrendben képviselte a helységeket a budapesti versenyen. A baranyai előfutam sokszínűségét mutatta az is, hogy Bajáról, Cserkútról, Érsekhalmáról, Kerekiből, Mágocsról, Pogányból, és Szebényből is voltak nevezők.

A Szentlőrinci Vágta évről évre egyre nagyobb népszerűségnek örvend és valószínűleg ez idén sem lesz másképp. A nevezést fontolgatók jól teszik, ha nem várnak sokáig, ugyanis a versenyen legfeljebb tizenkét lovas indulhat, a jelentkezési határidő a verseny napja.

Ösztönző a díj

A Nemzeti Vágtát 2008 óta rendezik meg minden évben. A fesztivált a lovas hagyományok megőrzése, valamint a nevező települések és lakosaik közti kapcsolat megteremtése érdekében hozták létre és a kezdetektől fogva a Hősök terén felépített pályán rendezik meg a fő attrakciót, a lovasok versenyét. A győztes ló nevezője 30 millió forintos pénzjutalomban részesül, de több pénzdíjat is kiosztanak a szervezők a helyezetteket nevező települések között.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!