vészhelyzet

2018.08.08. 20:00

Többet támadnak a darazsak

Több olvasónk is jelezte szerkesztőségünknek, hogy tapasztalataik szerint az idei nyáron az átlagosnál jobban elszaporodtak a darazsak, illetve a csípések száma is gyakoribb. Utánajártunk, mi a hatásos módszer a darázscsípés kezelésére?

Hajdu Zsolt

Számos csípés okozhat allergiás reakciókat. Amikor egy rovar mérge kerül a szervezetbe, a test idegenként ismeri fel azt, és speciális ellenanyagokat termel ellene, ami különböző reakciókat vált ki az emberi szervezetben. Ilyen esetben a legfontosabb, hogy ismert allergia esetén azonnal vigyük orvoshoz a beteget. A nem allergiás betegeknél a legtöbb esetben csak tüneti kezelés kell a fájdalom és viszketés enyhítésére.

A szakemberek szerint méh- vagy darázscsípés esetén aggódni akkor kell csak, ha a tünetek a szúrás után egy nappal is fennállnak még. Mindenképpen orvoshoz kell akkor fordulni, ha a szúrás helyén a duzzanat az egész végtagra kiterjed, vagy ha anafilaxiás sokk jelentkezik, az illető fulladni, hányni kezd, sípolva veszi a levegőt. A darázscsípésre érzékenyeknek érdemes adrenalintartalmú injekciót maguknál tartani, amit szükség esetén akár azonnal be is adhatnak maguknak.

Bár korábban többször is hangsúlyozták az orvosok a kalcium hatástalanságát az allergiás reakciók kezelésében, a köztudatban rendíthetetlenül tartja magát az elképzelés, miszerint a kalcium enyhíti az allergiás tüneteket. Ezzel szemben a kalcium enyhe allergia ellen sem hatásos, a rovarcsípéses és az allergiás reakciókat az antihisztaminok enyhítik, amelyek biztonságosak, recept nélkül kaphatók a gyógyszertárakban. Ez alapján pedig itt az ideje, hogy – aki eddig nem tette meg – lecserélje az otthoni patikában a Calcimusc oldatot antihisztamintartalmú tablettára. Igaz ez drágább, a Calcimusc 10 ampullás injekció nincs egy ezres, ugyanakkor az antihisztamin-tartalmú tabletták – 30 szemes – 2500 forint körüli áron kaphatók.

Már egyre fiatalabb korban jelentkeznek a panaszok

A szakemberek tapasztalatai szerint évről évre emelkedik az allergiás megbetegedések száma. Korábban elképzelhetetlen volt, hogy 2–3 éves gyerekeknél is jelentkeznek a pollenallergiás tünetek, azonban mára gyakorlattá vált. A megbetegedést több tényező, illetve ezek összegződése váltja ki: az allergiára való hajlam öröklődése, a táplálkozás, a gyógyszerek, a műanyagok, a szennyezett levegő, a helytelen életmód valamint a pszichés állapot is befolyásolhatja. Nagyon fontos időben orvoshoz fordulni és kezelni a betegséget, mert így megelőzhető az asztma kialakulása.

Kevésbé szélsőséges esetekben elég a tüneti kezelés, a szemcsepp és az orrspray. Az enyhe és közepes erősségű tünetegyüttes kezelhető antihisztaminokkal (allergia ellenes készítményekkel), illetve az allergia bizonyos formáira a több évig tartó immunterápia lehet a megoldás.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!