Szászvár

2018.09.26. 11:30

A szobrászuk emlékének szentelik az egész évet

A szászvári születésű szobrászművész, Kiss György halálának századik évfordulója alkalmából egész éven át tartó, nagyszabású programsorozatot tervez az önkormányzat – az előkészületeket megkezdték.

Wald Kata

Fotó: Löffler P.

Jövőre emlékeznek a szászvári születésű neves szobrászművész, Kiss György halálának századik évfordulójára – a centenárium kapcsán nagyszabású programsorozatot tervez a település, ennek előkészületei megkezdődtek.

– Sorozatban ötödik alkalommal nyert támogatást az önkormányzat a Hungarikum pályázaton, ezúttal is a maximálisan elérhető egymillió forintot, ami kiemelten fontos a jövő évre tekintve, hisz a Kiss György emlékévvel kapcsolatos rendezvények, kiállítások költségeire fordíthatjuk – közölte Dunai Péter, Szászvár polgármestere.

– Szeretnénk, ha a helybéliek, és az egész ország megismerné szobrászművészünk életművét, hisz Kiss Györgyről csak kevesen tudják például, hogy Budapestre vitetett a század elején a kertjébe mecseki szederbokrokat, hogy egy kis szülőföld mindig legyen a közelében – hangsúlyozta a polgármester.

Kevésbé ismert az is, hogy a berlini császári palotában áll egy díjnyertes Szent György szobra, vagy, hogy az Országházban a legtöbb szobrot ő készítette. A környékbeli országokban is több helyen vannak köztéri alkotásai, Esztergomban és Pécsett is rengeteg műve látható.

– Az elnyert támogatásból egy bemutató teret hozunk létre a Szászvári Várkastélyban, ahol időszaki kiállítás keretében lesznek megtekinthetők Kiss György azon alkotásai, amelyek magáncsaládoknál, illetve múzeumok raktáraiban találhatók – vázolta a terveket Dunai Péter. A teremben tíz tabló is helyet kap, a szobrokról illetve az alkotóról szóló ismeretterjesztő szövegekkel, a falakra nagyméretű vászonképek kerülnek, megjelenítve a művész Baranyában található műveit.

Szintén a pályázat keretében valósítanák meg a programév nyitó rendezvényét a Szászvári Várkastélyban, és 500 példányban egy Kiss György alkotásait bemutató kiadványt is készítenek.

A centenárium kapcsán tervezett programok megvalósításához további támogatásokra is pályáznak – ha sikerül forráshoz jutni, többek közt emlékhelyet alakítanának ki a temetőben, ifjú szobrászoknak ösztöndíj-pályázatot hirdetne az önkormányzat, alkotótáborokat tartanának, fotókiállítást, időszakos kiállításokat rendeznének Kiss György munkáiból, gyerekeknek pályázatokat, versenyeket hirdetnének.

Tavaly is nyertek már forrást a Hungarikum pályázaton

Tavaly is nyert támogatást a Hungarikum pályázaton a szászvári önkormányzat, szintén egy olyan projekttel, ami Kiss György szobrászművész életére és munkásságára épült. Miután a neves alkotónak országszerte megtalálhatók a munkái – többek közt Budapesten a Parlamentben, a Hősök terén, valamint Esztergomban is – a szászváriaknak a pályázati pénzből ebbe a két városba kirándulást szerveztek, hogy az érdeklődők megtekinthessék ezeket az alkotásokat. Mindemellett Kiss György szászvári szülőházánál emléktáblát is avattak és az általa készített Jézus keresztet is felújították a projekt részeként. A település művelődési házában található, egy korábbi pályázati támogatásból megvalósított Kiss György teremben pedig a művész életét, munkásságát bemutató tárlatot is tovább fejlesztették az elnyert forrásból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!