Nehéz ügy

2018.09.21. 17:30

A szomszédok kivédenék a nemkívánatos bérlőket

A szeptemberi tanévkezdéssel megszaporodtak a társasházban lakók panaszai. A lakástulajdonosok a bérlők viselkedését kifogásolják, olvasóink között felmerült, hogy a társasház megvásárolhatná az eladósorba került lakást, így maguk választhatnának albérlőt maguk mellé.

DN

A split screen showing an angry woman pounding on the wall to her neighbor

Az egyetemisták rendszeres bulija zavarja meg a nyugalmukat. Olvasónk a Postabontás rovatba írt levelében vetette fel: lehetne a lakóközösség is főbérlő, így legalább elkerülhető lenne az, hogy a házirendet be nem tartó fiatalok lakjanak a házban. Az ötletet egy másik olvasónk is támogatta, hiszen anyagilag sem lenne megterhelő a társasháznak egy ilyen befektetés. Az önerőt a társasház megtakarításából fizethetné a közösség, a hitel törlesztését pedig bőven kiteszi a bérleti díj. Általánosságban ugyanis már egy kétszobás lakásért is 100–120 ezer forint bérleti díjat kérnek a lakástulajdonosok.

Másik levélírónk úgy véli, vesztett ügy a felvetés, hiszen egy 60 lakásos társasház ennél sokkal lényegtelenebb kérdésben sem tud megegyezni.

Nagy Emil, a Lakásszövetkezetek és Társasházak Szövetségének baranyai elnöke szerint valóban nem ördögtől való ötlet a felvetés. De az sem véletlen, hogy erre eddig nem volt példa.

– A helyzet az, hogy ha egy ilyen vásárláshoz a társasházak esetében közgyűlési határozat kell, amely legalább a lakók négyötödének beleegyezésével lehet csak érvényes. Hitelfelvétel és pénzkiadás esetén ugyanis nem elég, ha négy-öt tulajdonos dönt – mondta. Hozzátette, van egyébként erre példa Pécsett is lakásszövetkezet esetén, arra azonban más szabályok vonatkoznak.

Nagy Emil elmondta, terv, hogy összehívják egy fórumra a tulajdonosok egy részét, hiszen ez a hasznosítás nem lenne rossz, sőt lakást se kell venni, egy garázsvásárlás is jó befektetés lehet. Mint fogalmazott, annál mindenképpen többet érne, minthogy a lakóközösség bankban tartsa a pénzét.

Le kell szabályozni, mit lehet és mit nem

Olvasóink hetek óta írnak a szerkesztőségünkbe arról, hogy az egyetemisták éjszakai, nem ritkán hajnalig tartó bulija miatt lehetetlen pihenni. Tegnapi levélírónk ötlete az volt, hogy ha ki kell hívni a hangoskodókra a rendőrséget, akkor annak kiszállási költségét, vagy egy bizonyos összeget terheljenek rá a lakás tulajdonosára. Ezzel neki is érdeke lenne, hogy rábírja a bérlőit a szabályok betartására. Nagy Emil elmondta, társasházra, lakói magatartásra vonatkozó szabályokat a Szervezeti Működési Szabályzat írja le, ezt viszonylag egyszerűen lehet módosítani (a módosítási javaslatokat kiküldik és a visszaérkezettek felének beleegyezése elég ehhez). Előfordulhat, hogy eszerint például úgy próbálnak a lakástulajdonos által a bérlőkre hatni, hogy rendszeres rendbontások miatt nagyobb hozzájárulást szednek a közös költséghez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!