baranyai körkép

2018.09.26. 17:30

Tudatos nevelés: adjunk vagy ne adjunk zsebpénzt a gyereknek?

Nehéz feladat a jó gazdálkodást megtanítani a gyereknek.

Olvasónk lánya a tízéves gyermekének kezdett el heti zsebpénzt adni. Előfizetőnk kíváncsi, vajon nem korai-e még az unokájánál ezt bevezetni, illetve szeretné tudni, ki, hogyan dönt ebben a kérdésben, vagyis mikortól és mennyit érdemes adni. A zsebpénz kérdése minden családban előkerül előbb vagy utóbb, rengeteg a bizonytalanság a téma kapcsán, ráadásul sokan azt tapasztalják, hogy inkább vitákat szül, minthogy megelőzne valamiféle problémát.

– Egy biztos: érdemes már nagyon korán arra nevelni a gyermekünket, hogy jól gazdálkodjon a pénzzel, azonban azt is szem előtt kell tartani, hogy megtanítsuk őt arra, manapság semmit sem adnak ingyen – vetette fel a kérdéskör legnagyobb logikai buktatóját a lapunk által megkérdezett pénzügyi szakember. Mint fogalmazott, mindkettő nagyon fontos a nevelésben. Ugyanakkor nagyon nehéz meghatározni, hol van az arany középút, vagyis mennyi jár a gyereknek „zsebpénz” címen ingyen úgy, hogy közben megtanulja, ingyen semmit nem fog kapni felnőttkorában sem.

Manapság sokan a lehetőségeikkel élve bankszámlán is gyűjtenek a gyermekeiknek, hogy azt majd felnőttkorában odaadhassák neki. Szakértőnk ezt sem feltétlenül tartja okos megoldásnak, ugyanis szerinte fontos, hogy a fiatalok megdolgozzanak az első forintjaikért.

– Véleményem szerint semmi jóra nem vezet, ha a gyerek a nagy szülői gondoskodásnak köszönhetően az egyetem után autót vagy lakást kap – fogalmazott.

Ennek ellenére nem állítja, hogy nem javasolt zsebpénzt adni a gyereknek, ám szerinte érdemes azt mindig tisztázni, hogy az adott összeg mire elég, adott esetben, hogy ezért mennyit dolgozott a szülő. Beszéljük át vele közösen, hogy mire szeretné költeni, így lehet a jó gazdálkodásra, tudatos költésre megtanítani.

Az nem jó, ha nevelési eszköz a pénz

Egy tavalyi kutatás szerint a 10–14 éves gyereket nevelő szülők 86 százaléka jellemzően rendszeresen ad zsebpénzt, melyek átlagos értéke heti 1100 forint. Sokan a házimunkáért cserébe adnak pénzt a gyereknek, azonban ez sem vezet jóra, az anyagiak a gyermek esetében ugyanis nem válhatnak nevelési eszközzé. A házimunka és a tanulás a gyerek kötelessége, ezekért nem jár neki külön díjazás.

A pénz ne legyen jutalom például egy jó jegyért vagy egy takarításért, mert így túlságosan anyagiassá válhat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!