arckép

2018.09.17. 08:23

Csaknem száz évesen a gobelin jelenti számára a kikapcsolódást

Pedig a 97 éves vegyész-közgazdász életét most a gobelinhímzések készítése tölti ki, amelyeket a pécsi Művészetek és Irodalom Házában tekinthetnek meg az érdeklődők.  

Hajdu Zsolt

– Mikor ismerkedett meg a színes fonalakkal?

– Éppen kilencven évvel ezelőtt, hétéves koromban találkoztam először a fonalakkal, amikor édesapámmal együtt mi, gyerekek kézi csomózású szőnyegeket készítettünk.

– Miért pont szőnyegeket?

– A Magyar Királyi Honvédség fő-fegyvermestereként édesapámra bízták az első világháborús hadifoglyok foglalkoztatását, szabadidejének megszervezését. Mivel több perzsa és török katona is volt a hadifoglyok között, ezért az ő útmutatásuk alapján szőnyegszövő kereteket készíttetett, az elkészült kárpitokat pedig értékesítették. Édesapám is megtanulta a technikákat, így otthon mi is felállítottunk egy keretet.

– A munka mellett mindig jutott ideje a hobbira?

– Köszönöm szüleimnek, hogy arra neveltek, mindig találjam meg a szabadidőm hasznos eltöltésének módját. Ez sikerült is, mert egész életemet a napi munka mellett kitöltötte az edzés, a versenyre való felkészülés, a zenekari próbák és a hangversenyek, a felvételek készítése, a labormunka, a képek kiállításra való előkészítése, a versek kiválasztása és az előadásokra való felkészülés.

– Mikor vette elő ismét a hímzést?

– Nyolcvan év után ismét előjöttek a gyerekkori emlékek, és nem tudtam ellenállni a hímzés csábításának. Az első gobelint 14 évvel ezelőtt készítettem, és még ma is belekezdek egy-egy új munkába. Idén eddig két képet készítettem, és már tervezem a továbbiakat, mert amíg beletalálok az apró lyukakba, addig ez lesz számomra a legkedvesebb elfoglaltság a napi edzés mellett. Most ez jelenti számomra a hasznos időtöltést, ugyanakkor talán az érdeklődőket is megörvendeztetem a gobelinekkel.

– Mi a kedvenc témája?

– Nincs ilyen, olyan képeket választok, amelyek megtetszenek, illetve amelyekből tudok munkapéldányt készíteni egy aprókockás papírra. Aztán a 3x3 milliméteres kis négyzetek mintái és színárnyalatai alapján kivarrom a gobelin alapon (kanavász) is a pici négyzeteket, sorra egymás után, míg végül össze nem áll a teljes kép. Ha egy nap befejezem a munkát, megjelölöm gombostűvel, hogy éppen hol tartok. Ebben a munkában segítségemre van egy nagyító állvány is.

– Mennyi idő alatt készül el egy-egy alkotás?

– A munka finomságát meghatározza a kanavász szövésének sűrűsége. A tíz négyzetcentiméterre kerülő öltések száma jellemzi a hímzés minőségét. Egy 15x40 centiméteres képet 32.500 öltéssel készítek el, több hónapnyi munkával.

Kalandos pálya

A Centrum Áruházlánc Pécsi Áruházának üzletvezetőjeként ment nyugdíjba 1981-ben Öhlmüller Miklós. A teniszpályát 75 évesen hagyta el, 60 év játék és 30 év versenyzés után. Alapító tagja volt az 1957-ben megalakult Mecseki Fotóklubnak, illetve a nem hivatásos előadókból álló Irodalmi Színpadnak, amely kétszer is elhozta az Országos Irodalmi Fesztiválok fődíját. A Pécsbányatelepi cserkész zenekarban tanult trombita szakon, majd a konzervatórium elvégzése után részt vett az Engel János karnagy vezette szimfonikus zenekar megalapításában.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!