PÉCS

2018.09.17. 16:57

Egyre korszerűbbé válnak a pécsi egyetemi kollégiumok

Újabb felújított kollégiumot adtak át a hallgatóknak a Pécsi Tudományegyetemen, ráadásul a Damjanich Kollégium nem is az utolsó a sorban.

Miholics Zoltán

Egyre messzebb vannak azok az idők, amikor a kollégista egyetemi hallgatók még épphogy átalakított, néhai munkásszállókban laktak, lepukkant környezetben. Megvolt a kopott linóleummal borított sötét folyosóknak, az összevissza vagy éppen sehogy se csöpögő zuhanyrózsáknak is a maga bája, persze, főleg húsz év távlatából visszatekintve, de valljuk be, manapság van egy – nem is olyan alacsony – elvárt komfortfokozat, ami alá nem szívesen mennek a mai fiatalok.

Ezt felismerve, a megfelelő forrásokat előteremtve, a Pécsi Tudományegyetemen sokat tettek azért, hogy az ellátottsági szint javuljon – mind mennyiségében, mind minőségében. A Pécsett található kollégiumok közül az elmúlt években komoly felújításon és korszerűsítésen esett a Szántó Kollégium, a Jakabhegyi Kollégium, a Boszorkány úti Kollégium és a Szalay László Kollégium (UNIV) is. Ebbe a sorba illeszkedik a most átadott Damjanich Kollégium, valamint a rekonstrukciós munkálatok utolsó szakaszában járó Balassa János Kollégium.

Az Egyetem összesen 4039 kollégiumi férőhellyel rendelkezik, ebből 3299 található Pécsen. Ebbe már beleszámítódik a Modern Városok Programnak köszönhetően teljes körű felújításon átesett Damjanich Kollégium kapacitása, de amikor elkészül, a Balassa Kollégium újabb 410 férőhellyel repíti 3700 fölé az elhelyezhető hallgatók számát. Ez azért is jó hír, mert jelenleg a pécsi kollégiumok kihasználtsága maximális, sőt, negyedével többen szeretnének bejutni, mint amennyi hely van.

A nagyságrendileg 20 ezer aktív hallgatóval rendelkező PTE-n 1134 hallgató kezdte meg tanulmányait a 2018/2019-es tanévben, közülük egészen magas arányban jutottak kollégiumi ellátáshoz: összesen 722 fő, azaz nagyjából a kétharmaduk. Az összesített számadatok tükrében a legnépszerűbbnek a Jakabhegyi Kollégium bizonyult, a 470 férőhelyére 833 elsőhelyes jelentkezés érkezett.

Átadták a Damjanich Kollégiumot

A PTE 2020-ig jelentősen növelni szeretné az idegennyelvi képzésben részt vevő hallgatók létszámát, amihez a megfelelő infrastrukturális feltételeket is igyekszik biztosítani. Ebbe a koncepcióba illeszkedően alakították át a korábban vendégházként funkcionáló, majd éveken át üresen álló Damjanich Kollégiumot a Modern Városok Program keretén belül, melynek ünnepélyes átadására hétfőn délelőtt került sor, egyetemi és városi vezetők, valamint Bódis József, oktatásért felelős államtitkár jelenlétében.

A beruházással egy, a nemzetközi hallgatók számára is vonzó kollégium kialakítását tűzte ki célul az Egyetem. A felújítás hatására a kollégium a korábbi legalacsonyabb besorolásból a legmagasabb komfortfokozatú kategóriába került, és összességében 100 új férőhelyet biztosít. Jelentősen bővült a szálláshely szolgáltatási köre: saját parkolóval és kerékpártárolóval, valamint négy, a szükséges eszközökkel felszerelt, akadálymentesített szoba is elkészült.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!