Pécs

2018.09.24. 14:00

Életre kelti a stílus a hétköznapi tárgyakat

Az idei, immár ötödik DesignPécs nagyobb lesz, mint valaha! Az idén további külsős partnerek, vállalkozók, kreatív alkotók, tervezők és művészek érkeznek, hogy bemutassák a régió kiemelkedő kreatív ipari képviselőit és a Pécsi Tudományegyetem művészeti és tervezői műhelyét.

Zs. K.

Fotó: Löffler P.

Ötödik évben csatlakozott Pécs a Design Hét Budapest rendezvényhez, a DesignPécs pénteki sajtótájékoztatóján a szervező, illetve közreműködő intézmények képviselői mutatták be az idei, egészen október 28-ig tartó pécsi programokat.

A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara, a Pécsi Tudományegyetem Művészeti, valamint Műszaki és Informatikai Kara, a Kreatív Ipari Klaszter és a kreatív iparágak már évek óta együttműködnek, erősítik és segítik egymást a rendezvény megszervezésében, az idén a Zsolnay Örökségkezelő NKft. két kiállítással is csatlakozik a programsorozathoz.

A Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. szervezésében már pénteken megnyitott a Támogatott művek az iparművészetben című kiállítás a Zsolnay negyed m21 Galériájában. Sík Attila, a Pécsi Tudományegyetem Transzdiszciplináris Kutatások Intézetének vezetője az október 3–7. közötti Kortalan Tudomány címmel meghirdetett ingyenes konferenciára és fesztiválra invitálta az érdeklődőket. Mint mondta, az intézet célja, hogy hidat képezzen a társadalom, a tudomány és az ipar között. A mindenki által közérthető, egyébként nemzetközi konferenciát vizuális programokkal egészítik ki. Lesz fotókiállítás, emellett pedig például egy Columbo film vetítése után a kriminalistákkal lehet megbeszélni, hogy hogyan használják a mostani tudományt az ügyek kiderítésére.

A fesztiválon az emberi öregedésen túl az anyag és az idő múlásáról, a bor öregedéséről a tudomány múltjáról és jövőjéről is szó esik majd.

A legfiatalabbak is találnak maguknak érdekes programot. Az Arteria Industrial és a Papír Panír mesterei például két alkalommal mutatják meg a Design Pécs alatt, hogy hogyan eszkábálhatunk össze világítótestet.

Péntektől a Nick Arc&Design galériában nyílt Beton arcai kiállítás is várja az érdeklődőket, ahol a szigetmonostori Beton Szimpóziumon készült 2018-as alkotások tekinthetők meg. Az idei szigetmonostori Beton Szimpózium és egyúttal az alkotások az „Emelj hidat!” mottó alapján születtek meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!