Szentlőrinc

2018.09.04. 10:02

Felmérik az igényeket

A szentlőrinci önkormányzat EFOP Hazavárunk – Esély otthon fiatalok számára Szentlőrincen című nyertes pályázata a fiatalok helyben maradását támogatja. Ennek részeként, a környéken egyedülálló módon vállalkozó igényfelmérést készítenek, ezzel is segítve a fiatalok jövőbeni sikeres munkakeresését.

DN

Mint azt Tóth-Lauts Brigitta projektmenedzsertől megtudtuk, az igényfelmérés első lépéseként a környékbeli legtöbb vállalkozást – legyen az kis-, vagy nagyvállalat, egyéni vállalkozó – megkeresik. Jelenleg még az adatgyűjtés fázisában járnak, majd ezt követi a vállalkozói fórumok szervezése, ahol feltérképezik a vállalkozásoknál jelentkező munkaerőigényeket, illetve képzési igényeket. A munka végső fázisában adatbázis kidolgozására kerül sor.

Az adatbázis elkészítése valószínűleg úgy fog történni, hogy megkeresnek minden számításba jöhető környékbeli céget, és felmérik a fiatalok számára milyen bekerülési lehetőségek várhatóak következő néhány évben. Nem csak a szentlőrinci cégeket, vállalkozásokat veszik górcső alá, hanem akár kacsótai, akár bükkösi helyek is szerepelhetnek a listán.

Üresedés okán gondolhatunk olyanra, hogy az egyik vezető a nyugdíjkorhatár közelében van, és ha eléri a kort megüresedik a helye, amit potenciálisan egy szentlőrinci fiatal is betölthet. Szilágyi Éva szakmai vezető tájékoztatása szerint, az önkormányzat által erre a feladatra megkötött szerződés alapján a fiatalokhoz várhatóan december végén fognak eljutni az összegyűjtött adatok.

Az igényfelmérés elkészültével sok szentlőrinci fiatalnak segítenek, akik eddig azzal a problémával szembesültek, hogy tanulmányaik elvégzése után nem találtak megfelelő munkát, de a környéken szerettek volna maradni. Továbbá a középiskolások így választhatnak olyan képzést, aminek elvégzése után be tudják tölteni a megüresedő helyek egyikét. Tóth Viktória

Lakást is könnyebben kaphatnak

A pályázat egy másik pilléreként tizenkét önkormányzati tulajdonban lévő lakást újítanak fel, amit 18 és 35 év közötti fiatalok kaphatnak meg. A héten kiírták az építési kivitelezők számára a közbeszerzési felhívást. A fiatalok lakásai a lakhatáshoz szükséges eszközökkel is fel lesznek szerelve. A lakások elkészülte után a fent leírt korcsoportba tartozók pályázhatnak majd, a nyertesek 24 hónapon át lakhatnak ezekben a lakásokban, nekik lakbért nem kell fizetniük csak rezsit, cserébe közösségi munkát várnak el feltételként.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!