közgyűlési előzetes

2018.09.19. 17:30

Kisebb, de modernebb lesz az új vásárcsarnok

Csütörtökön tartja első őszi ülését a pécsi képviselő-testület; a városatyák két tucat ügyben hoznak döntést. Ezek közül is kiemelkedik az új vásárcsarnokkal kapcsolatos napirendi pont, de határoznak arról is, hogy a buszvárók üzemeltetését és reklámfelületeinek értékesítését kiszervezik, amelyből éves szinten negyvenmillió forint árbevétele lehet a városnak.

HLB

A nyári szünet utáni első közgyűlésen az egyik legérdekesebb témának az új vásárcsarnok építése ígérkezik. Mint ismert, a város két éve nyújtott be pályázatot az új piac megvalósítására, miután egy évvel korábban döntött a létesítményre vonatkozó tervpályázati eljárás megindításáról. (2015 októberében eredményt is hirdettek, a tervezői feladatokat a Gettoplan Bt.–Blueplan Kft. konzorciuma nyerte el.)

A jogerős építési engedélyek birtokában az önkormányzat előzetes piackutatást végzett, amelyből kiderült, hogy az eredetileg rendelkezésre álló források nem elegendőek a projekt végrehajtásához, elsősorban az építőiparban bekövetkezett áremelkedés miatt. Emiatt át kellett dolgozni a terveket, amelyek azóta elkészültek. Az áttervezett vásárcsarnok teljes alapterülete így – a kapcsolódó területekkel, parkolóval, rakodórámpák, stb. együtt – közel 7500 négyzetméter lesz.

A város emellett üzleti tervet is készíttetett, amelyből kiderül, hogy éves szinten közel hetvenmillió forint bevétele keletkezik az önkormányzatnak, mivel a bérlőként üzemeltetést ellátó vagyonhasznosító társaság továbbértékesíti az üzleti célú helyiségeket, noha természetesen alapvető cél marad, hogy mindenekelőtt a helyi gazdaság szereplőit hozzák helyzetbe, azaz a ős- és helyi kistermelők ki tudják gazdálkodni a bérleti díjat, az megfizethető legyen számukra.

A beruházás elindításához tehát már rendelkezésre áll az a 2,5 milliárd forint, minden szükséges engedély megvan, így elindulhat a kivitelezési közbeszerzési eljárás, hogy végre-valahára elkezdődjön a modern, minden igényt kielégítő komplexum építése.

Erről is döntenek még

A közgyűlésen a képviselők egyebek mellett döntenek arról, hogy magisztrátust hoznak létre a város, az egyetem és az egyházmegye vezetőinek részvételével a már meglévő együttműködés erősítésére, a közös fejlesztési elképzelések koordinálására. Szintén döntés születhet arról, hogy az önkormányzat átengedi a buszvárókhoz tartozó közterületek hasznosítási jogát. A tizenöt évre tervezett szerződés értelmében évente negyven-, összességében hatszázmillió forintos bevételt generál a koncessziós jog átadása. Szintén fontos ügy, hogy Ürögben is változtatási tilalmat léptetnek életbe, hogy a környéken élők jogai kevésbé csorbuljanak a megnövekedett mértékű építkezések miatt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!