Egyetemtörténet

2018.09.03. 14:10

Kuriózumnak számító középkori tantermet adtak át a Pécsi Tudományegyetemen

Olyan egyedülálló egyetemtörténeti tantermet alakítottak ki és adtak át hétfő délelőtt a Pécsi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán, mely Bolognán kívül csak Pécsett található – mondta avatóbeszédében Dr. Korinek László professor emeritus, a tanterem megálmodója.

bama.hu

Húsz éve született meg annak a Studium Generale emlékteremnek az ötlete, melyet 2018. szeptember 3-án adtak át a PTE jogi karán. A belső terek kialakítását Dr. Lukács Zsófia belsőépítész tervező, enteriőr-történetkutató vállalta, aki elmondta, hogy a feladat szépségét a kutatómunka adta. Középkori egyetemi oktatásról fennmaradt emlékek ábrázolásából tudták rekonstruálni a belső bútorzatok és enteriőr kinézetét.

A mintegy húszmillió forintos beruházás célja az, hogy a hallgatók, diákok, valamint a nagyközönség interaktív egyetemtörténi előadások kapcsán megtapasztalhassák a középkor oktatási tevékenységét, annak hangulatát, az ódon fa falburkolat mögött megbúvó

modern technológia stílusos ötvözésével. Így elérhető a vezeték nélküli internet, a laptopok, tabletek számára áramvételi lehetőség, de mindez elrejtve a középkori faburkolatok alá, észrevehetetlen módon.

A termet a középkori oktatásból fennmaradt különleges, eredeti tárgyak is ékesítik, így például egy 1577-es egyetemi

tankönyv eredeti hallgatói bejegyzésekkel, a román kori Székesegyházból származó kőfaragványok, és egy Pécsen vert ezüstdénár ugyanebből a korból.

Fábián Adrián, a kar dékánja hangsúlyozta, elsősorban oktatási célokat fog szolgálni a terem, de természetesen nem zárnák ki a nem egyetemi polgárságból kikerülő érdeklődőket sem. A padok bekoptatása pedig a hallgatók és látogatók feladata lesz, vagyis a patinát a ma emberének kell a középkori emlékekhez adnia.

Ezek is érdekelhetik