Pécs

2018.09.06. 07:00

Nem unja az igazgatóságot

Végérvényesen beköszömtött az ősz – s elkezdődött az új tanév is. Ritter Attilával, a Janus Pannonius Gimnázium igazgatójával azonban nem csak erről beszélgettünk.

Miholics Zoltán

– Sokan szeretik az évnyitókon és évzárókon mondott beszédeit. Honnan meríti az ötleteket?

– Szeretem jó hangulatban, de tartalommal is töltve kezdeni, illetve zárni a tanévet. Amikor járom a világot, folyamatosan gyűjtögetem a gondolatokat, amikből aztán alkalomadtán előbányászok egyet-kettőt. Egyébként minden beszédemet megőrzöm, de a saját anyagaimhoz szerencsére még egyszer sem kellett visszanyúlnom.

– A huszonharmadik tanévét kezdi meg igazgatóként. Nem unalmas még?

– Néha az. Vannak olyan visszatérő feladatok, amik unalmasak. De mindig vannak új gyerekek, új kollégák, így az ismétlődő eseményeket is másokkal élem meg.

– Személy szerint mit tart a legnagyobb értéknek, amit a pályafutása során eddig elért?

– Elmesélhetek egy rövid történtet? Az egyik tízéves érettségi találkozón egy volt diákom elárulta, hogy semmire nem emlékszik fizikából, de egyszer a tőlem tanult példával nyugtatta meg édesanyját, hogy ne tartson a villámlástól autózás közben, merthogy ilyenkor az úgy viselkedik, mint egy „védőketrec”. Azaz, a fizikának köszönhetően feltehetően megmentettem egy család életét. Igaz, a leányzó átkeresztelte a Faraday-kalitkát, de a lényegen ez nem változtat.

– A Janus Pannonius Gimnázium Pécsett az egyik legjobb iskolává nőtte ki magát. Minek köszönhető ez?

– Igazgatóként erre vagyok a legbüszkébb, hogy egy szakközépiskolából országos hírű gimnáziummá váltunk. Kevés iskola mondhatja el magáról, hogy egy beállt piacon áttörésre képes. De mi ezt nagyon akartuk annak idején. Komoly terveket készítettünk, határozott célokat tűztünk ki magunk elé, és azok mentén haladtunk évről évre, kis lépésekben. És a jelek szerint megfelelő volt a profilválasztásunk is. A 20 osztályunkkal lehet megfelelő minőséget is produkálni, egyben számukra jó kínálatot adni, közben áttekinthetőnek maradni. Itt mindenki ismer mindenkit, legalább arcról, emberi léptékű az iskola, ami jól kezelhető.

– Ha holnaptól más irányt venne az élete, mi hiányozna a legjobban a gimiből?

– Nagyon hiányozna a hársfák illata tavasszal a Széchenyi téren, a matrózblúzt viselő lányok és a kiöltözött fiúk látványa, ahogy sietnek a ballagásra.

Huszonhárom éve irányítja a Janust

Ritter Attila 1961-ben született. Általános iskolába Kozármislenyben járt, azóta is ott lakik. Középiskolai tanulmányait a pécsi Nagy Lajos Gimnáziumban végezte. Miután diplomát szerzett matematika-fizika szakon, két évig a Nevelési Központban tanított, majd innen került át a Janus Pannonius Gimnáziumba, melynek 1996 óta igazgatója. Nős, három gyermek édesapja. Legidősebb fia egy nagy cég építőmérnökeként olyan beruházások betonszerkezeti munkáit irányította, mint a Duna Aréna. Lánya rezidens orvos, annak öccse pedig a Pécsi Tudományegyetem jogi karára jár.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!