Pécs

2018.09.19. 07:00

Patkányok lakják már az iszapos alagsort

Továbbra se megoldott az egyes pécsi kertvárosi társasházak alatt húzódó közműalagút-folyosók (KAF) karbantartása – jóllehet iszaposak, patkányok lakják, a lakók fertőzésveszélytől tartanak, például a Visnya Ernő és Kenderföldi utcában, a Derék-réti, Kis-réti úton.

W. K.

A kérdésről az önkormányzat, a Tettye Forrásház Zrt. és a Lakásszövetkezetek és Társasházak Baranya Megyei Szövetségének (LAKTÁSZ) megbízottai nemrég tartottak egyeztető megbeszélést, megoldás azonban nem született – tudtuk meg Nagy Emiltől, a LAKTÁSZ baranyai elnökétől.

A város és a vízszolgáltató álláspontja szerint, az érintett alagsori folyosók nem minősülnek KAF-nak – ezek a társasházak tulajdonában vannak, az alapító okiratoknak megfelelően. Az érintett szakaszokat korábban nem az eredetileg meghatározott biztonságtechnikai és műszaki előírásoknak megfelelően építették meg, ezért a szolgáltatók nem vették át üzemeltetésre, így az ott lévő csövek nem közvezetékek. Ezekért a folyosószakaszokért szerintük a társasházi közösség felel – a csövek javítása, esetleges cseréje, csakúgy, mint a karbantartás, rágcsálógyérítés a lakóközösség feladata.

A társasházak érdekképviselete az álláspontot elfogadhatatlannak tartja. Mint azt Nagy Emil kiemelte, a csőrendszer vonatkozó előírások szerinti megterveztetése és átépítése épületenként 2-5 millió forintra tehető – ha a munkálatokat a lakóközösségek saját költségen elvégeztetnék, átadhatnák a város vagyonába, az egyeztetésen elhangzottak szerint. – A tulajdonosok ezt nem tudják finanszírozni, az alagútfolyosókban uralkodó állapotok viszont tarthatatlanná váltak.

Az érdekképviselet Pécs polgármesterétől kért javaslatot a helyzet megoldására – ha nem sikerül egyességre jutni, pertársaságba tömörülve, a lakók jogi útra terelik az ügyet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!