komló

2018.09.27. 13:30

Régi idők iskolája nyílik jövőre a múzeumban

A száz évvel ezelőtti iskolai körülményeket megidéző, különleges élménypedagógiai terem készül a komlói könyvtárban – a Kubinyi Ágoston Program támogatásával létrejövő régi idők iskolájában jövő ősszel foghatnak palatáblát először a diákok.

DN

Fotó: Laufer László

A száz évvel ezelőtti tantermek hangulatát és berendezését felidéző „régi idők iskoláját” alakítanak ki a komlói József Attila Városi Könyvtár és Muzeális Gyűjteményben. A helytörténeti gyűjtemény állandó kiállításának részeként már létezik ugyan egy berendezett oktatástörténeti terem, ami a klasszikus, szemlélődős múzeumlátogatókat várja. A bővítést és felújítást követően azonban múzeumpedagógiai foglalkozásokra is alkalmassá válik a helyiség: a fejlesztés eredményeként a komlói iskolások az itt tartott tanórákon a korhű berendezési tárgyaknak és eszközöknek köszönhetően igazi időutazásra indulhatnak majd.

A felújítás kétmillió forintba kerül, a forrást a Kubinyi Ágoston Programban nyerte el a város, a közelmúltban született döntés szerint.

– A hazai közgyűjtemények részére minden évben kiírt pályázaton idén már negyedszer nyert Komló, összesen tízmillió forintból fejleszthettük a múzeumot. Három éve a bányászati terem, majd a Komlosaurusra épülő „Jurassic Park” és az ásványgyűjtemény készült el, idén pedig az egykori bányaigazgatók irodájának emléket állító helyiséget újítjuk fel – hangsúlyozta Polics József, Komló polgármestere.

A beruházás, amire most nyertek támogatást, a szerződéskötésnél tart, de a tervek már elkészültek. Ez alapján kifestik-felújítják az oktatástörténeti termet, korhű padlózatot és függönyöket kap, továbbá a meglévő, évszázados iskolapad mintájára ácsolnak a szakemberek egy hasonlót. Így egy teljes osztály elfér majd az élménypedagógiai foglalkozásokon. A bútorok mellett fotók idézik meg a városi iskolák egykori és mai képét és nem hiányozhatnak majd a restaurált, eredeti tanszerek sem, amelyeket használhatnak is a gyerekek.

A polgármester hozzátette, a beruházás a tervek szerint a következő tanévre készül el, szeptemberben az első itt tartott tanórákra is sor kerülhet. A múzeum vezetése azonban már a következő pályázaton gondolkodik: siker esetén a Mecsek állat- és növényvilágát bemutató kiállítás kaphat új köntöst a jövőben.

Az év ősmaradványa lehet a lábnyom

A Komlosaurus lábnyoma is verseng a 2019-es „Év ősmaradványa” címért, egy csiga- és egy kagylókövület mellett – a Magyarhoni Földtani Társulat ugyanis programjában a Komlosaurus carbonist is jelölte. A győztes az adott évben kiemelt figyelmet kap a természettudományos rendezvényeken, a város hírnevét is öregbítve.

A komlói dinoszaurusz lábnyomát 1966-ban Vasason, majd Komlón találták meg régészek, a kétszáz millió évvel ezelőtt élt dínó rekonstrukciója a Komlói Muzeális Gyűjteményben tekinthető meg. Szavazni interneten október 15-ig lehet, akinek erre nincs lehetősége, voksát papíron is leadhatja a múzeumban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!