Pécs

2018.09.25. 11:30

Zombivá változtatnak az újabb kábítószerek

Pécsett is nagy gondot jelentenek azok a veszélyes szintetikus dizájner drogok, amiket itthon csak fűszerként, herbálként vagy bioként emlegetnek. Hatásukra fogyasztóik szinte „zombivá válnak” a teljes bódultságtól.

Szabó Dániel

Körülbelül húsz évvel ezelőtt néhány tíz volt azoknak a drogoknak a száma, amik forogtak a piacon és amiket a szakértők számon tartottak. Most Magyarországon több mint hatszáz szer van tiltólistán, 2013-2014-ben például több mint száz újfajta anyag érkezett Európába. Ezek a félelmetes számok és a „zombivá válás” fogalma az úgynevezett dizájner drogok megjelenésének köszönhető.

– Ezek a szerek Kínából indultak el, ahol szinte gyógyszergyári szinten kezdték el gyártani őket. A klasszikus drogoknak a vázát kicsit átalakítják, így egy teljesen új szert kapnak, a variációs lehetőség pedig végtelen – mondta el lapunknak Szemelyácz János, addiktológus. – Az internet segítségével nagyon könnyen és olcsón hozzájuk lehet jutni, az értük kifizetett pénz mozgása pedig lekövethetetlen, így nyertek ekkora teret a piacon.

A szakértő elárulta, hogy a „zombiság” annak köszönhető, hogy a dizájner szereknek serkentő és izgató hatásuk van, könnyen teszik addiktívvá az illetőt és komoly mentális zavarokat, súlyos pszichózist okozhatnak.

– Általában folyékony formában árulják őket, gyakran találkozunk olyan esettel, hogy rossz minőségű kannabiszt permeteznek be velük, és úgy fogyasztják el. Ezt becézik bio fűnek, pedig hasonlattal élve annyi köze van a biohoz, mint egy nejlonzacskónak – hangsúlyozta Szemelyácz. – Már a drogfogyasztók egy része is rájött arra, hogy mennyire veszélyesek ezek az anyagok, és visszatértek a klasszikus drogokhoz. Viszont a mélyszegénységben élő fiatalok körében, olcsóságuk miatt népszerűségük töretlen.

Az ivás is nagyon nagy problémát jelent

Arról sem szabad megfeledkezni, hogy nem csak ezek a dizájner drogoknak nevezett szerek okozhatnak „zombivá válást”. Szemelyácz szerint az alkoholnak valamiért jóval kiváltságosabb megítélése van a többi szernél, pedig még mindig az ivás jelenti a legnagyobb problémát Magyarországon. Kiemelte, hogy a dohányzás következtében halnak meg a legtöbben, de ha tönkremenő családokról, erőszakos bűncselekményekről, családon belüli erőszakról vagy gyermekek abuzálásáról beszélünk, akkor a háttérben szinte biztosan az alkohol húzódik meg. Hozzátette, hogy a nyugtatók, fájdalomcsillapítók és az altatók nem rendeltetésszerű szedése is drogfogyasztáshoz hasonló tüneteket produkálhat.

 

A megelőzés a legjobb megoldás

Pécsett is a szegényebb régiókban fogyasztják leggyakrabban az olcsón beszerezhető dizájner drogokat. Kényes területnek számít a keleti városrész (Meszes), a Búza tér és környéke, és különböző kertvárosi területek, mint például a Rózsadomb. Szemelyácz János a probléma megoldását egyértelműen a megelőzésben látja. Hangsúlyozta, hogy egészen kisgyermek kortól kezdve egy értelmes jövőképet kéne adni a nehéz helyzetben lévő fiataloknak, emellett szükségesnek látja problémamegoldó és kommunikációs képességük fejlesztését. Ehhez viszont szükség lenne olyan prevencióval foglalkozó intézményekre, amik a megfelelő hátteret tudják biztosítani a terepen dolgozók számára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!