Kozármisleny

2018.10.15. 17:15

Cica és könyvolvasó kukac lett a kabalafigura a könyvtárban

Egy tizenegy éves kislány, Dura Fanni alkotását találták a legjobbnak a szervezők.

Zs. J.

Megtalálták a városi könyvtár gyermekrészlegének kabalafiguráját a baranyai kisvárosban. Az ötlet onnan származott, hogy Kósik Melinda könyvtáros pár évvel ezelőtt még egyetemistaként hallott egy hasonló kezdeményezésről, amit a Tudásközpont Gyermekkönyvtára hirdetett meg. Mikor a Kozármislenyi Városi Könyvtárban kezdett dolgozni, gondolta kellene egy kedves figura a gyerekkönyvtári részlegnek.

– Innen jött az ötlet, hogy gyerekekkel terveztessünk egy kabalafigurát – mesélte az ötletgazda. – Ebben találtam egy nagyon jó partnert, a SurreArt csoportot. Ez egy szabad gyermeki alkotást támogató vállalkozás, melynek a vezetője Kis Buchberger Petra.

Összeültek, és elindult az ötletelés, tervezgetés. Elkészült a plakát, amit a könyvtár Facebook-oldalán hirdettek meg. És lassan jöttek is a színes rajzok, ötletes figurákkal. Kismalacok, tündérek, macskák, egerek érkeztek a könyvtárba.

– Összesen negyvenkilenc kisgyerek pályázott. A legaktívabbak a Kozármislenyi Janikovszky Éva Általános Iskola diákjai voltak, közöttük is a harmadikosok – mondta Kósik Melinda. A napokban lehullott a lepel, és kiderült, kinek az alkotásából készülhet el a kabalafigura. A győztes pályázó a tizenegy éves Dura Fanni lett, aki egy cicaszerű lényt rajzolt, akinek fején egy kis kukac volt. Nevet is adott neki: Luci és Kackac, a könyvolvasó kukac. A rajzpályázat azt a célt szolgálta, hogy a könyvtárat még közelebb hozza a kozármislenyiekhez. A beküldött rajzokat és a győztes alkotást a városi könyvtárban tekinthető meg.

Sokan olvasnak

A 6400 lakosú kisvárosban sokáig egyben működött a városi és az iskolai könyvtár, majd három éve kettévált. A városi könyvtár a Kozármislenyi Művelődési Házba költözött. A könyvtár jelentős könyvállománnyal rendelkezik, több mint 4600 könyvből válogathatnak az érdeklődők. Sok színes programmal próbálják becsalogatni a helyieket. Kiállításokat, beszélgetéseket szerveznek és naponta egy-két könyvet ajánlanak Facebookon az olvasni vágyóknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!